Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Støtte til akademisk frihet

(image) 2009-09-02 Universitas

I Universitas 26. august spør SAIH Blindern og Studentparlamentet hvordan jeg vil følge opp Universitetet i Oslos (UiO) medlemskap i universitetsnettverket Scholars at Risk, der UiO har vært medlem siden 2001. Det er viktig at vi bidrar internasjonalt i arbeid for demokrati og menneskerettigheter. Gjennom Scholars at Risk kan vi kjempe for at forskere rundt om i verden kan få gjøre sitt arbeid og publisere sine resultater, selv om funnene kan være ubehagelige for myndighetene eller andre aktører med stor makt. Dette er ikke en selvfølge i store deler av verden.I 2008 gjorde SAIH en flott innsats i forhold til å sette akademisk frihet på dagsordenen og å gjøre Scholars at Risk kjent ved norske universiteter og høyskoler, noe som førte til at nettverket nå har fire medlemsinstitusjoner i Norge (Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Universitetet i Bergen og UiO). UiO har hatt tett kontakt med nettverket helt siden vi ble medlem, noe som ble bekreftet i et leserbrev fra Scholars at Risk til Universitas 12. november i fjor. UiOs styre gikk i november 2008 inn for å bli et mer aktivt medlem ved blant annet å ta imot en ny SAR-scholar i 2009.UiO har flere ganger i løpet av vårsemesteret vært i dialog med SAR-sekretariatet angående muligheten for å ta i mot en kandidat, men det er mye som skal klaffe for å få til et vellykket opphold. I samarbeid med Scholars at Risk har vi nå sammen valgt ut en kandidat som i disse dager sitter i hjemlandet og venter på visum for å komme til Universitetet i Oslo for ett års arbeid i trygge omgivelser. Vi tror og håper dette oppholdet vil bli berikende både for kandidaten selv og for UiO.I august 2009 har vi opprettet en Scholars at Risk-komité ved UiO som skal følge opp medlemskapet i forhold til mottak av kandidater, initiering av ulike aktiviteter og samarbeid med andre organisasjoner som er opptatt av akademisk frihet. Vi håper på et godt samarbeid med blant annet de tre nye norske medlemsinstitusjonene i Scholars at Risk,studentparlamentet og SAIH i tiden som kommer.Ole Petter Ottersen, rektor ved UiOSe innlegget fra SAIH og Studentparlamentet her http://saih.no/Artikler/7219.html

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon