Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Stans finansiell struping av israelske og palestinske menneskerettighets-organisasjoner

En hånd holder opp et palestinsk flagg i nattemørket.En hånd holder opp et palestinsk flagg i nattemørket.

I et åpent brev til Utenriksdepartementet ved Utenriksminister Espen Barth Eide ber SAIH, Raftostiftelsen, Amnesty, Den norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation og Menneskerettighetsfondet norske myndigheter om åaktivt jobbe for at land som fryser støtten til menneskerettslig arbeid i Israel og Palestina reverserer beslutningen.

Les hele brevet her:

Ad finansiell struping av israelske og palestinske menneskerettighetsorganisasjoner

Amnesty International Norge, Den norske Helsingforskomité, Menneskerettighetsfondet, Human Rights House Foundation, Raftostiftelsen og SAIH ber norske myndigheter om å aktivt jobbe for at land som fryser støtten til menneskerettslig arbeid i Israel og Palestina, reverserer beslutningen. Vi ber også Norge gå foran og øker støtten til palestinske og israelske menneskerettighetsorganisasjoner for å møte det enorme behovet på bakken.

Sveitsiske myndigheter annonserte onsdag 25. oktober at de vil fryse den finansielle støtten til 11 palestinske og israelske menneskerettighetsorganisasjoner. Dette sender et svært uheldig signal i en tid, hvor vi trenger forsvarere av menneskerettighetene og disse organisasjonenes uavhengige stemme mer enn noensinne.

Vi ber norske myndigheter henvende seg direkte til sveitsiske og andre lands myndigheter som har signalisert at de vil fryse støtten til sivilsamfunnet. Dette er viktig for å hindre en total paralysering av det lokale sivilsamfunnet på begge sider av konflikten når de trengs som mest.

Som leder for giverlandsgruppen for Palestina har Norge vært tydelige på viktigheten av å opprettholde finansiell støtte. Norske myndigheter har senest i 2022 avvist Israels terroranklager mot navngitte palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner, inkludert tomenneskerettighetsorganisasjoner, fordi det ikke har vært lagt fram bevis som underbygger dem.

I lys av konflikten og den akutte humanitære krisen og de enorme sivile lidelsene, oppfordrer vi Norge til å tilgjengeliggjøre nødfinansiering til israelske og palestinske organisasjoner.

Med vennlig hilsen,

Bergdis Joelsdottir, Amnesty International Norge
Berit Lindeman, Den norske Helsingforskomité
Maria Dahle, Human Rights House Foundation
Ingeborg Moa, Menneskerettighetsfondet
Jostein Kobbeltvedt, Raftostiftelsen
Line Hegna, SAIH

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Det palestinske flagget mot en blå himmel.Det palestinske flagget mot en blå himmel.

Nyhet

VÅPENHVILE NÅ! STOPP DRAPENE PÅ SIVILE!

Les nyhet
To unge kvinner utenfor inngangen til Stortinget.To unge kvinner utenfor inngangen til Stortinget.

Nyhet

SAIH deltok på høring om statsbudsjettet 2024

Leder Selma Matsdotter Bratberg deltok på utenriks- og forsvarskomiteens høring om statsbudsjettet. Hun løftet viktigheten av utdanningsbistand, menneskerettigheter og globalt samarbeid, og hvordan Norges innsats for dette må gjenspeiles i kommende statsbudsjett.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon