Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Standdag; Sahara, suksess og antydning til snø!

(image) Forberedelsene til standdagen begynte med delvis vellykket tagging, det vil si; vi hadde planlagt å ha et banner påskrevet «Hvor lenge må vi vente», som skulle symbolisere saharawienes opphold i flyktningeleire, som til nå har vart i hele 34 år. Da var det bare å ta fram sprayboksen, uten at noen av oss hadde særlig erfaring med dette fra før av. Men det gikk greit, og banneret ble laget, selvom det kanskje ikke ble noe kunstverk!

Det viktigste var tross alt budskapet. Og det fikk vi frem. Selve standen hadde flere plakater, hvor vi sa det som det er: «Vest-Sahara er okkupert av Marokko» og «Saharawiene har levd i flyktningeleire siden 1975..», banneret fikk henge på hovedbygningen til HiO, rett bak standen. Ved siden av standen satt SAIH-»saharawier» og ventet - og frøs, mens tiden gikk med på å drikke te og spille kort. Resten av SAIH-gjengen holdt så vidt varmen, ved å gå rundt å snakke med studenter og andre interesserte som gikk forbi, og ved å drikke kaffe og te, som forøvrig virket som et godt trekkplaster på mange.

En god del studenter og ansatte ved HiO var interesserte i å høre mer om okkupasjonen av Vest-Sahara, mange kunne fortelle at de aldri hadde hørt om landet, og reagerte med overraskelse av at norske bedrifter driver handel med naturressurser fra dette okkuperte landet. Andre hadde fått med seg avsløringen som kom i begynnelsen av uka, da flere av landets største aviser skrev om at oljefondet har investert milliarder i syv gjødselselskaper som henter ut fosfat fra Vest-Sahara. Mens SAIH hadde stand mellom klokken elleve og ett, fikk vi inn mange underskrifter, og etter at vi hadde pakket sammen kunne vi se at det stadig tikket inn flere underskrifter på nettsidene til SAIH, nettop fra ansatte og studenter ved HiO.

I løpet av tiden vi holdt stand kom det antydninger til snøfnugg, men det var først da klokka nærmet seg ett og vi skulle begynne sammenpakkingen at regnet begynte å komme. Så da var det bare å komme seg inn i varmen og skrive de innsamlede underskriftene over på SAIH sine nettsider, før vi takket for en vellyket, om enn litt kald standdag.
-Nå håper vi bare at flere får øynene opp for kampanjen, og at Vest-Saharas folk får bestemme over ressursene sine selv!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon