Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sprekker i fasaden

(image) DyrtÅ ta høyere utdanning i Zambia er fortsatt et elitefenomen. Det er få som tar høyere utdanning og det er dyrt. Selv om Zambia tilbyr statlige stipender til rundt 75 % av studentene som blir tatt opp, sliter studentene med å få det til å gå rundt. Mange studenter prioriterer å sende en del av pengene til ofte fattige familiemedlemmer, samt at mye går til å betale semesteravgift, overnatting og mat. Da blir det lite igjen å kunne kjøpe bøker eller luksusvarer som bærbare datamaskiner. (image)

ProstitusjonSom en konsekvens av pengeknipen mange studenter befinner seg i, har en sett en tendens til at spesielt kvinner finansiere studiene gjennom prostitusjon. Timothy Lumba, leder av studentunionen på University of Zambia (UNZASU), sier at omfanget er blitt så stort at det nesten er blitt normalt. Studenter på campus kan observere hvordan mannlige studenter fungerer som halliker og formidler kvinner som blir plukket opp av sorte Mercedeser fra byen. 

(image) HivHiv er en stor utfordring i Zambia med 1,1 millioner smittede (2008, UNAIDS). Utfordringen er også massiv på campus, og SAIH har siden 2003 støttet hivkontoret på UNZA. Her jobber ansatte og frivillige med å spre informasjon om hivforebygging og helsetilbud.  - At studenter har ubeskyttet sex med flere seksualpartnere står for hovedspredningen av hivviruset på campus, sier Barrington Zulu frivillig ved hivkontoret.

Barrington er en såkalt ”peer-educator”, som frivillig er trent opp til å kommunisere direkte med studenter om deres rettigheter og forhåndsregler knyttet til hiv. Hivkontoret har også presset på at behandling av hivsmittede (ARV-medisinering) kan foregå på campus. Noe som ble en virkelighet i 2005.

(image) HyblerUniversitet som ble bygget for 3000 studenter teller nå ca 12 000. Infastrukturen er under stor belastning og det er veldig trangt. Dette gjelder spesielt de studenthyblene som blir tilbudt. Kombinasjonen av prisen og mangelen på hybler gjør at hyblene på rundt åtte kvadratmeter med to senger i, ofte deles av 4-5 studenter. I de små hyblene skal det soves, lages mat og studeres. (image)

Studenter faller utSå mye som 1500 studenter har måtte avbryte utdanningen sin det siste året (link). De aller fleste av disse er på grunn av at de ikke har klart å betale semesteravgifter eller andre avgifter. Studentunionen på University of Zambia (UNZASU) kommer til å jobbe videre med utfordringene sammen med hivkontoret og universitetet. Etter å ha møtt studenter som tar tak i situasjonen, er det grunn til å være optimist for fremtiden. Hvis ikke også de engasjerte og utdannede gjør som så alt for mange allerede har gjort, får nok, og søker bedre forhold i andre land. Som nestleder i UNZASU Charles Simusokwe sa det.

- What’s really killing us is braindrain

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon