Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sprekker i fasaden

(image) DyrtÅ ta høyere utdanning i Zambia er fortsatt et elitefenomen. Det er få som tar høyere utdanning og det er dyrt. Selv om Zambia tilbyr statlige stipender til rundt 75 % av studentene som blir tatt opp, sliter studentene med å få det til å gå rundt. Mange studenter prioriterer å sende en del av pengene til ofte fattige familiemedlemmer, samt at mye går til å betale semesteravgift, overnatting og mat. Da blir det lite igjen å kunne kjøpe bøker eller luksusvarer som bærbare datamaskiner. (image)

ProstitusjonSom en konsekvens av pengeknipen mange studenter befinner seg i, har en sett en tendens til at spesielt kvinner finansiere studiene gjennom prostitusjon. Timothy Lumba, leder av studentunionen på University of Zambia (UNZASU), sier at omfanget er blitt så stort at det nesten er blitt normalt. Studenter på campus kan observere hvordan mannlige studenter fungerer som halliker og formidler kvinner som blir plukket opp av sorte Mercedeser fra byen. 

(image) HivHiv er en stor utfordring i Zambia med 1,1 millioner smittede (2008, UNAIDS). Utfordringen er også massiv på campus, og SAIH har siden 2003 støttet hivkontoret på UNZA. Her jobber ansatte og frivillige med å spre informasjon om hivforebygging og helsetilbud.  - At studenter har ubeskyttet sex med flere seksualpartnere står for hovedspredningen av hivviruset på campus, sier Barrington Zulu frivillig ved hivkontoret.

Barrington er en såkalt ”peer-educator”, som frivillig er trent opp til å kommunisere direkte med studenter om deres rettigheter og forhåndsregler knyttet til hiv. Hivkontoret har også presset på at behandling av hivsmittede (ARV-medisinering) kan foregå på campus. Noe som ble en virkelighet i 2005.

(image) HyblerUniversitet som ble bygget for 3000 studenter teller nå ca 12 000. Infastrukturen er under stor belastning og det er veldig trangt. Dette gjelder spesielt de studenthyblene som blir tilbudt. Kombinasjonen av prisen og mangelen på hybler gjør at hyblene på rundt åtte kvadratmeter med to senger i, ofte deles av 4-5 studenter. I de små hyblene skal det soves, lages mat og studeres. (image)

Studenter faller utSå mye som 1500 studenter har måtte avbryte utdanningen sin det siste året (link). De aller fleste av disse er på grunn av at de ikke har klart å betale semesteravgifter eller andre avgifter. Studentunionen på University of Zambia (UNZASU) kommer til å jobbe videre med utfordringene sammen med hivkontoret og universitetet. Etter å ha møtt studenter som tar tak i situasjonen, er det grunn til å være optimist for fremtiden. Hvis ikke også de engasjerte og utdannede gjør som så alt for mange allerede har gjort, får nok, og søker bedre forhold i andre land. Som nestleder i UNZASU Charles Simusokwe sa det.

- What’s really killing us is braindrain

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon