Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Solidaritet i 50 år

(image) Store omveltninger preget den internasjonale arenaen i 1961. Studenter og akademikere ble viktige aktører i frontene i den kalde krigen og frigjøringskampene i koloniene. SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) ble opprettet som en del av Norsk Studentsamband (NSS) sitt anti-apartheidengasjement. Siden har SAIH bevart det meste av ånden fra 1961, gjennom en kombinasjon av utdanningsbistand, engasjert opplysningsvirksomhet og betydelig innslag av politisk solidaritetsarbeid. I fjor donerte 140.000 studenter «SAIH-tiere», som en del av semesteravgiften, til dette arbeidet.

Internasjonalt er studenter og akademikere sin kritiske stemme avgjørende for å endre globale strukturer. Slik er vår solidaritetsbevegelse viktig for global utvikling. Nasjonalt spiller utdanning en avgjørende rolle for personers mulighet til å delta i utviklingen av eget samfunn. Støtte til studenter som kjemper for frigjøring og demokrati har vært og fortsetter å være noe av det viktigste i SAIHs prosjekter. I dag er for eksempel kampen for unge kvinner, urfolk og LHBT (lesbiske, homofile, bifile og trans) sine rettigheter inkludert i arbeidet til våre partnerorganisasjoner i sør. Mangelen på akademisk frihet og politisk motivert vold mot studenter og lærere er også et problem i en rekke land. I Colombia ble for eksempel seksten lærere drept og tre forsvunnet i fjor.

I 2011 ser altså verden ganske annerledes ut enn i 1961 og nye behov har vokst frem. I globaliseringens tidsalder er gamle skillelinjer mellom øst og vest visket ut. Alle kolonier, med unntak av Vest-Sahara, er frigjorte. Og i Sør-Afrika er rasepolitikken byttet ut med verdens mest inkluderende grunnlov. Samtidig eksisterer fortsatt mange former for urettferdighet. Gapet når det kommer til velstand og levestandard er større en noensinne. Dårlige nyheter flommer tilsynelatende mot oss fra hele verden. Det som er viktig er at vi gjør slik som for 50 år siden - bli ikke apatisk, men vær engasjert og nysgjerrig. Bare slik kan vi studenter endre verden.

Anette Remme, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon