Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Solheim gratulerer folkebevegelsene i Bolivia

Under Erik Solheims besøk i Bolivia for å konkretisere bilateralt samarbeid om ”Olje for utvikling”, satte ministeren også av tid til å møte sosiale bevegelser og ungdom i El Alto. Over 100 representanter fra fagbevegelser, urfolksorganisasjoner, naboskapsforeninger og ungdomsorganisasjoner møtte opp under ministerens besøk hos SAIHs partner CEADL lørdag 19. august. Ministeren gav sterkt uttrykk for at han følte seg hjemme blant aktivistene.

Likeverd og kompromisser

- Jeg har brukt mer tid av mitt liv til aktivisme for å fremme miljø, klassekamp og bedre levekår enn jeg har som minister. Målet er at alle skal kunne se hverandre inn i øynene som likeverdige mennesker. Det må kjempes en kamp for å oppå likeverd. Samtidig er det nødvendig å finne fram til kompromisser for å oppnå målet, sa Solheim til aktivistene. Solheim benyttet anledningen til å berømme styrken hos folkebevegelsene i El Alto som aktivt har stått imot myndigheters massakrer og undertrykkelser under den såkalte ”gasskrigen” i 2003. - Uten dere hadde Evo Morales aldri blitt valgt til president, sa Solheim. Evo Morales ble i 2005 valgt til Bolivias første president med urfolksbakgrunn, i et land der rundt 60 % av befolkningen hører til denne gruppen.

”Olje for utvikling” i Bolivia

Det er nå klart at videre bilateralt samarbeid mellom Norge og Bolivia om ”Olje for utvikling” vil styrkes. Solheim og Bolivias president Evo Morales er enige om at Norge først og fremst skal bidra med teknisk assistanse av personell innen boliviansk oljevirksomhet. Bolivia jobber med å finne frem til en bærekraftig modell for nasjonalisering av olje- og gassforekomstene i landet. I denne sammenhengen er Norges erfaringer med å kombinere en sterk stat med ansvar for ressursbruk og fordeling med private selskapers investeringer, teknologi og kunnskap interessant for Bolivia. Under besøket tok Solheim også til orde for fullstendig åpenhet i alle ledd for å hindre korrupsjon, samt å ta hensyn til miljø under olje- og gassutvinning

Sentrum for sosiale bevegelser

- For oss, og for El Alto som by, betyr det enormt mye å få besøk av en som Solheim, sa Juan Carlos Balderas, leder i CEADL. CEADL jobber med politisk bevisstgjøring blant ungdom i El Alto, som er Bolivias nest største by med 750 000 innbyggere. 74 % av befolkningen er aymaraindianere og rundt 60 % er ungdom. El Alto har siden 2003 også vært sentrum for nyere sosiale bevegelser i Bolivia. - Det er likevel sjelden representanter fra andre myndigheter besøker byen. Besøket bidrar til å styrke legitimiteten til folkebevegelsene i El Alto by, samtidig som det er en unik mulighet til direkte dialog og erfaringsutveksling mellom representanter i sivilt samfunn og den norske delegasjonen, avsluttet Balderas.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon