Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIHs prisutdeling i beste sendetid NRK

I reiseprogrammet «Handlingens menn» legger Nils Wærstad og Ronny Kristoffersen ut på eventyr verden rundt og kaster seg ut i halsbrekkende prosjekter for at vise at verden kanskje er litt mindre farlig enn mange skal ha det til. Duoen er særlig kjente for en rekke reisedokumentarserier som har gått på NRK siden 1998.

Programmet hadde premiere lørdag 11. november, og sesongens finaleepisode sendes 29. desember. I årets siste episode er det full nyttårsstemning, og i løpet av kvelden skal det deles ut flere priser.

Denne kvelden har derfor også SAIH blitt invitert, hvor vi sammen med Nils og Ronny skal ha en egen spesialkåring av ”The Rusty Radiator Award”. Som del av de fem årene med prisutdelingen Radi-Aid Awards, skal vi denne kvelden kåre nødhjelpsfilmen som har gjort mest skade disse årene.

- Det er utrolig stas for SAIH å få være med på dette programmet i beste sendetid. «Handlingens Menn» går rett inn i vår egen tankegang og tar opp temaer vi selv er opptatt av innen Radi-Aid-prosjektet på en morsom og underholdende måte, sier Beathe Øgård, leder i SAIH.

«Dette er et prosjekt vi deler»

Wærstad og Kristoffersen tok kontakt med SAIH tidlig i 2017, for å undersøke mulighetene for å dra inn prisutdelingen i et av deres sendinger.

- Vi har fulgt Radi-Aid siden starten, og det har truffet utrolig godt med hvordan vi selv tenker, og med våre erfaringer, spesielt fra Afrika. Vi har opplevd hvordan folk vi møter er frustrerte og føler seg maktesløse når vestens “do-gooders” ruller inn i det godes tjeneste, og bruker stereotypien av “det afrikanske offer” som trigger for at folk skal åpne lommebøkene, sier Nils Wærstad til SAIH om samarbeidet.

- Dette har Radi-Aid gjort noe med, og det å bruke humor og parodiere bistandsbransjens fortellerteknikker og virkemidler, er både elegant og tydelig. Å ha Radi-Aid Awards i vårt siste program for sesongen, føltes helt naturlig - dette er et prosjekt vi deler, der vi prøver å se individer, muligheter og ressurser, fremfor et kontinent av hjelpeløse og lidende ofre, sier han.

Hvem får hedersprisen?

I spesialkåringen er tre finalister fra de nominerte gjennom de fem årene prisutdelingen har blitt avholdt, og som særlig skiller seg litt ut. De nominerte inneholder alt, fra faktafeil og dyrking av stereotypier, til enkle løsninger på komplekse problemer og selvfølgelig en kjendis her og der.

De nominerte er:Band-Aid 30 - "Do they know it's Christmas" (nominert i 2015)UNICEF USA - "Help UNICEF Save Childrens Lives" (nominert i 2013)Child Fund - "Will you be my sponsor?" (nominert i 2013)Men hvem blir vinneren? Og dukker de opp i sendingen, de også? Se programmet her! Selve prisutdelingen dukker opp rundt 20.20 minutter ut i sendingen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon