Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH nominerte Zinasu til Studentenes Fredspris

ZINASU kjemper mot en stadig mer brutal og desperat stat, og de fortsetter kampen med fredelige midler, tross utvisninger, arrestasjoner, tortur og drap. ZINASU representerer studentparlamenter ved tredve høyere lærested i Zimbabwe, og har vært aktive siden slutten av 80 tallet.

Den 5. oktober 1989 strømmet Zimbabwes studenter spontant ut i gatene og demonstrerte, og fikk på den måten startet et folkelig opprør som hindret Mugabe i å omgjøre Zimbabwe til en ettparti-stat. Siden den dagen har studentene i Zimbabwe stått fremst på barrikadene i kampen for demokrati og menneskerettigheter. På andre halvdel av 90 tallet startet en vanskelig periode iZimbabwes historie: Mugabe ble stadig mer upopulær og diktatorisk. Landets økonomi falt sammen etter år med korrupsjon og vannstyre. Utdanningsverket og helsevesenet, som tidligere har vært kjent som Afrikas beste, falt fra hverandre.  ZINASU kjempet på to fronter: De sloss mot privatisering avuniversitetene og mot stadig vanskeligere studievilkår, og de sloss for en demokratisering av Zimbabwe. Studentene var med på å stifte NCA- National ConstitutionalAssembly, Der spilte de en stor rolle i arbeidet for å skrive en ny og demokratisk grunnlov for Zimbabwe sammen med representanter fra hele det sivile samfunn. Mugabe nektet å vurdere grunnlovsforslaget, og kom i stedet med sitt eget, som studentene var med på å nedstemme i 2000. Studentene var siden svært aktive i grunnleggelsen av Movement For Democratic Change, en bevegelse de trakk seg ut av så snart denne ble til et politiskt parti. I September 2001 trakk staten tilbake alle subsidier av høyere studier i Zimbabwe og semesteravgiften økte over natten med 3000%. Da studentene igjen demonstrerte ble de møtt med hardere midler enn noensinne. Under et møte med Zimbabwes undervisningsminister avfeide han klagene deres som propaganda fra opposisjonen og ba dem spørre opprørspolitiet om å gi dem mat om de var sultne! Studentene spurte opprørspolitiet, og etter voldsomme nasjonale demonstrasjoner ble universitetene stengt, studentlederne utvist og mange mennsker arrestert og jult opp av politi og krigsveteraner. En student ble banket til døde. ZINASU fortsetter likevel kampen, selv etter valget hvor store deler av det sivile samfunn har vært desillusjonert. SAIH ønsker spesielt å vektlegge at ZINASU har vært en konstant pådriver der mange andre har gitt opp. Slik har de, tross de store lidelser dette har påført dem, holdt i live kampen for et demokratisk Zimbabwe. SAIH vil også vektlegge at ZINASU til tross for stort press frafortvilte studenter som har fått nok av å marsjere tomhendt mot bevæpnet politi, har holdt seg til en ikkevoldelig metode.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon