Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH nominerte Zinasu til Studentenes Fredspris

ZINASU kjemper mot en stadig mer brutal og desperat stat, og de fortsetter kampen med fredelige midler, tross utvisninger, arrestasjoner, tortur og drap. ZINASU representerer studentparlamenter ved tredve høyere lærested i Zimbabwe, og har vært aktive siden slutten av 80 tallet.

Den 5. oktober 1989 strømmet Zimbabwes studenter spontant ut i gatene og demonstrerte, og fikk på den måten startet et folkelig opprør som hindret Mugabe i å omgjøre Zimbabwe til en ettparti-stat. Siden den dagen har studentene i Zimbabwe stått fremst på barrikadene i kampen for demokrati og menneskerettigheter. På andre halvdel av 90 tallet startet en vanskelig periode iZimbabwes historie: Mugabe ble stadig mer upopulær og diktatorisk. Landets økonomi falt sammen etter år med korrupsjon og vannstyre. Utdanningsverket og helsevesenet, som tidligere har vært kjent som Afrikas beste, falt fra hverandre.  ZINASU kjempet på to fronter: De sloss mot privatisering avuniversitetene og mot stadig vanskeligere studievilkår, og de sloss for en demokratisering av Zimbabwe. Studentene var med på å stifte NCA- National ConstitutionalAssembly, Der spilte de en stor rolle i arbeidet for å skrive en ny og demokratisk grunnlov for Zimbabwe sammen med representanter fra hele det sivile samfunn. Mugabe nektet å vurdere grunnlovsforslaget, og kom i stedet med sitt eget, som studentene var med på å nedstemme i 2000. Studentene var siden svært aktive i grunnleggelsen av Movement For Democratic Change, en bevegelse de trakk seg ut av så snart denne ble til et politiskt parti. I September 2001 trakk staten tilbake alle subsidier av høyere studier i Zimbabwe og semesteravgiften økte over natten med 3000%. Da studentene igjen demonstrerte ble de møtt med hardere midler enn noensinne. Under et møte med Zimbabwes undervisningsminister avfeide han klagene deres som propaganda fra opposisjonen og ba dem spørre opprørspolitiet om å gi dem mat om de var sultne! Studentene spurte opprørspolitiet, og etter voldsomme nasjonale demonstrasjoner ble universitetene stengt, studentlederne utvist og mange mennsker arrestert og jult opp av politi og krigsveteraner. En student ble banket til døde. ZINASU fortsetter likevel kampen, selv etter valget hvor store deler av det sivile samfunn har vært desillusjonert. SAIH ønsker spesielt å vektlegge at ZINASU har vært en konstant pådriver der mange andre har gitt opp. Slik har de, tross de store lidelser dette har påført dem, holdt i live kampen for et demokratisk Zimbabwe. SAIH vil også vektlegge at ZINASU til tross for stort press frafortvilte studenter som har fått nok av å marsjere tomhendt mot bevæpnet politi, har holdt seg til en ikkevoldelig metode.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon