Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH fordømmer angrepene mot studenter i Nicaragua

De siste tre månedene har studenter i Nicaragua demonstrert for et mer fredelig og demokratisk Nicaragua. De krever presidentens avgang, og fremskynding av presidentvalget til mars 2019. Siden starten av opptøyene i april er 352 mennesker drept. Majoriteten av de drepte er sivile.

De siste dagene og ukene har situasjonen og volden mot studenter og andre demonstranter eskalert. Fredag 13. juli forverret situasjonen seg ytterligere. Pro-myndighetsgrupper ville stanse studentdemonstrasjonene ved National Autonomous University of Nicaragua (UNAN), som er det siste universitetet med åpen motstand mot regimet. I løpet av femten timer ble 200 studenter beskutt. Flere studenter søkte tilflukt i en katolsk kirke, to ble drept og ti skadd før den katolske kirken klarte å fremforhandle en løsning med myndighetene. Ambulanser og medisinsk hjelp ble holdt tilbake fra å bistå de skadde.

Myndighetene forsøker aktivt å stemple studentene og demonstrantene som terrorister og høyreekstreme. Myndighetene har hyret inn paramilitære grupper, som ser ut til å ta i bruk alle virkemidler for å få stanset protestene. Ortega har mer eller mindre monopol på de nasjonale mediene, og det blir stadig vanskeligere å skille fakta fra falske nyheter.

Situasjonen er svært alvorlig. Hvor lenge demonstrasjonene og de voldelige sammenstøtene vil pågå er usikkert. Det er også usikkert hvordan situasjonen vil utvikle seg, og hvorvidt landet kan være på vei mot en borgerkrig.

SAIH fordømmer angrepene mot studentene og andre sivile og krever at all vold stanses. Vi mener at norske myndigheter må fordømme angrepene og appellere til nicaraguanske myndigheter, og kreve at vold og undertrykkelse stanses, og at demokrati og menneskerettigheter respekteres.

Flere internasjonale organisasjoner og statlige myndigheter har offentlig fordømt angrepene av Ortegas regime. Blant annet amerikanske State Department og flere naboland i Latin-Amerika. Behovet for internasjonal solidaritet med studenter i Nicaragua er stort.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon