Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH fordømmer angrepene mot studenter i Nicaragua

De siste tre månedene har studenter i Nicaragua demonstrert for et mer fredelig og demokratisk Nicaragua. De krever presidentens avgang, og fremskynding av presidentvalget til mars 2019. Siden starten av opptøyene i april er 352 mennesker drept. Majoriteten av de drepte er sivile.

De siste dagene og ukene har situasjonen og volden mot studenter og andre demonstranter eskalert. Fredag 13. juli forverret situasjonen seg ytterligere. Pro-myndighetsgrupper ville stanse studentdemonstrasjonene ved National Autonomous University of Nicaragua (UNAN), som er det siste universitetet med åpen motstand mot regimet. I løpet av femten timer ble 200 studenter beskutt. Flere studenter søkte tilflukt i en katolsk kirke, to ble drept og ti skadd før den katolske kirken klarte å fremforhandle en løsning med myndighetene. Ambulanser og medisinsk hjelp ble holdt tilbake fra å bistå de skadde.

Myndighetene forsøker aktivt å stemple studentene og demonstrantene som terrorister og høyreekstreme. Myndighetene har hyret inn paramilitære grupper, som ser ut til å ta i bruk alle virkemidler for å få stanset protestene. Ortega har mer eller mindre monopol på de nasjonale mediene, og det blir stadig vanskeligere å skille fakta fra falske nyheter.

Situasjonen er svært alvorlig. Hvor lenge demonstrasjonene og de voldelige sammenstøtene vil pågå er usikkert. Det er også usikkert hvordan situasjonen vil utvikle seg, og hvorvidt landet kan være på vei mot en borgerkrig.

SAIH fordømmer angrepene mot studentene og andre sivile og krever at all vold stanses. Vi mener at norske myndigheter må fordømme angrepene og appellere til nicaraguanske myndigheter, og kreve at vold og undertrykkelse stanses, og at demokrati og menneskerettigheter respekteres.

Flere internasjonale organisasjoner og statlige myndigheter har offentlig fordømt angrepene av Ortegas regime. Blant annet amerikanske State Department og flere naboland i Latin-Amerika. Behovet for internasjonal solidaritet med studenter i Nicaragua er stort.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon