Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

”Saharas Gandhi” sultestreiker

(image) Saken får bred internasjonal oppmerksomhet (BBC, Guardian, Reuters), og mange frykter at hennes eventuelle død ville kunne skape stor uro blant saharawiene.

- Marokkos uverdige behandling av menneskerettighetsaktivister har vært påfallende denne høsten. SAIH og 18 norske organisasjoner reagerte senest i oktober på en serie overgrep mot menneskerettighetsaktivister fra okkuperte Vest-Sahara, sier leder i SAIH Sigrun Espe.- Utenriksdepartementet må si klart ifra om at Marokkos fremtreden er uholdbar. Første prioritet nå må være å unngå at sultestreiken ender i det verst tenkelige, sier Espe.

Haidar har også tidligere gått hardt ut mot det norske fiskeriselskapet Sjøvik, som har drevet fiskerivirksomhet utenfor Vest-Sahara. Hun kaller det tyveri av Vest-Saharas ressurser.Trine Skei Grande nestleder i Venstre synes Vest-Sahara får for lite oppmerksomhet av regjeringen.

- Det viktigste er større engasjement for saken, og dernest at man løfter problematikken i alle organer som det er mulig å gjøre det i. Utenriksministeren har nylig uttrykt Regjeringens støtte til saharawiene og bistanden er økt, men jeg synes nok de rødgrønne har vært litt for defensive i dette spørsmålet. Derfor vil jeg oppfordre Regjeringen til å komme enda tydeligere på banen, sier Grande til Flyktninghjelpens Magasin Perspektiv, som kommer ut neste uke.

SAIH har i år ønsket å støtte de saharawiske studentenes kamp for selvbestemmelse i Vest-Sahara. Vi har i årets kampanje engasjert tusenvis av studenter i hele landet i en protest mot norske bedrifters folkerettstridige næringsvirksomhet i Vest-Sahara. Selskapene Gearbulk, Sjøvik og Green Reefers er noen av de som har vært involvert. Også Oljefondet har investert i folkerettsstridig utvinning av naturressurser i Vest-Sahara. SAIH og mange norske studenter mener at norske bedrifter må stoppe sin aktivitet og Oljefondet trekker sine investeringer i Vest-Sahara.I dag klokken 1600 overleverer SAIH kampanje-underskriftene til Statsekretær Gry Larsen foran UD. Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 99 04 46 66Nestleder Runar M. Balto 97 773 778Informasjonsrådgiver Sindre Edland-Gryt: 90 67 21 79FotoPressebilde avSigrun Espe Runar Myrnes BaltoSAIH Kampanje 2009. Marokko okkuperer Vest-Sahara. Saharawiere som lever der bli utsatt for store lidelser. Studentene protesterer, og de og deres familier tortureres eller simpelthen bare forsvinner. Det mange ikke vet er at Vest-Sahara er fullt av naturressurser. Flere norske selskaper operer i området, og er dermed med på å finansiere den marokkanske okkupasjonen. Vi krever at dette tar slutt! Vi oppfordrer norske studenter til å legge press på norske myndigheter og selskaper som profitterer på undertrykkingen av et helt folk.SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirking. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon