Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

”Saharas Gandhi” sultestreiker

(image) Saken får bred internasjonal oppmerksomhet (BBC, Guardian, Reuters), og mange frykter at hennes eventuelle død ville kunne skape stor uro blant saharawiene.

- Marokkos uverdige behandling av menneskerettighetsaktivister har vært påfallende denne høsten. SAIH og 18 norske organisasjoner reagerte senest i oktober på en serie overgrep mot menneskerettighetsaktivister fra okkuperte Vest-Sahara, sier leder i SAIH Sigrun Espe.- Utenriksdepartementet må si klart ifra om at Marokkos fremtreden er uholdbar. Første prioritet nå må være å unngå at sultestreiken ender i det verst tenkelige, sier Espe.

Haidar har også tidligere gått hardt ut mot det norske fiskeriselskapet Sjøvik, som har drevet fiskerivirksomhet utenfor Vest-Sahara. Hun kaller det tyveri av Vest-Saharas ressurser.Trine Skei Grande nestleder i Venstre synes Vest-Sahara får for lite oppmerksomhet av regjeringen.

- Det viktigste er større engasjement for saken, og dernest at man løfter problematikken i alle organer som det er mulig å gjøre det i. Utenriksministeren har nylig uttrykt Regjeringens støtte til saharawiene og bistanden er økt, men jeg synes nok de rødgrønne har vært litt for defensive i dette spørsmålet. Derfor vil jeg oppfordre Regjeringen til å komme enda tydeligere på banen, sier Grande til Flyktninghjelpens Magasin Perspektiv, som kommer ut neste uke.

SAIH har i år ønsket å støtte de saharawiske studentenes kamp for selvbestemmelse i Vest-Sahara. Vi har i årets kampanje engasjert tusenvis av studenter i hele landet i en protest mot norske bedrifters folkerettstridige næringsvirksomhet i Vest-Sahara. Selskapene Gearbulk, Sjøvik og Green Reefers er noen av de som har vært involvert. Også Oljefondet har investert i folkerettsstridig utvinning av naturressurser i Vest-Sahara. SAIH og mange norske studenter mener at norske bedrifter må stoppe sin aktivitet og Oljefondet trekker sine investeringer i Vest-Sahara.I dag klokken 1600 overleverer SAIH kampanje-underskriftene til Statsekretær Gry Larsen foran UD. Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 99 04 46 66Nestleder Runar M. Balto 97 773 778Informasjonsrådgiver Sindre Edland-Gryt: 90 67 21 79FotoPressebilde avSigrun Espe Runar Myrnes BaltoSAIH Kampanje 2009. Marokko okkuperer Vest-Sahara. Saharawiere som lever der bli utsatt for store lidelser. Studentene protesterer, og de og deres familier tortureres eller simpelthen bare forsvinner. Det mange ikke vet er at Vest-Sahara er fullt av naturressurser. Flere norske selskaper operer i området, og er dermed med på å finansiere den marokkanske okkupasjonen. Vi krever at dette tar slutt! Vi oppfordrer norske studenter til å legge press på norske myndigheter og selskaper som profitterer på undertrykkingen av et helt folk.SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirking. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon