Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sagt om ZINASU og Studentenes Fredspris 2003

Øystein MørchLeder ISFiT 2003Norske studenter kjenner velstand og trygghet, mens studentene i Zimbabwe verken har rett til å organsiere seg, ytringsfrihet eller rett til allmenn utdanning. I Zimbabwe blir studenter som taler i mot regimet fengslet uten dom og utsatt for grove overgrep. Norske studenter ønsker å vise solidaritet og støtte til den ikke-voldelige kampen for menneskerettigheter og demokrati i Zimbabwe, samtidig som vi ønsker å markere avstand fra bruken av vold fra Robert Mugabes regime.

ZINASU har stått i front i den ikke-voldelige kampen for menneskerettigheter, fred og demokratiske rettigheter i Zimbabwe. ISFiT 2003 mener ZINASU i sannhet, er en verdig mottaker av Studentenes fredspris 2003. ISFiT 2003 håper Studentenes fredspris vil bidra til økt oppmerksomhet rundt studentenes situasjon i Zimbabwes.

Gunnar StålsettBiskop OsloOslo Biskop gratulerer vinner av Studentenes Fredspris 2003 - den zimbabwiske studentorganisasjonen ZINASU, og vil samtidig gi anerkjennelse til fredspriskomiteen for deres valg. Organisasjonen får prisen for sin kamp for demokrati, menneskerettigheter og studentrettigheter i Zimbabwe.

Studentorganisasjonen i Zimbabwe kjemper en hard kamp for et fremtidig Zimbabwe tuftet på demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Et av målene er å erstatte President Robert Mugabes undertrykkende regime med en demokratisk valgt regjering.

Kampen for menneskerettigheter er aldri en lett kamp. I Zimbabwe er det for tiden en spesielt vanskelig, men nødvendig kamp som får en rekke alvorlige følger for dem som deltar aktivt i den. Studentene har gått i bresjen i denne motstandskampen.

Fredsprisen er et uttrykk for norske og internasjonale studenters ønske om å vise solidaritet med medstudenter i en vanskelig tid.

Oslo Biskop vil være med å gi håp og moralsk støtte til ZINASU.Kampen for frihet, rettferdighet og respekt menneskerettighetene er fredsveien og framtidshåpet - "this struggle is our birthright".

God bless you.

SteinTønnessonDirektør, Institutt for fredsforskning (PRIO)- For oss som husker Robert Mugabes rolle i Zimbabwes frigjøringskamp er det tungt å se at han nå er blitt en undertrykker og en hindring for demokrati og utvikling. Men slik er det. I dag er det ZINASU og andre forkjempere for demokrati og menneskerettigheter som fortjener vår støtte.

Thorvald StoltenbergGeneralsekretær Røde Kors- Dette er en pris til ungdom som står for frihet og demokrati. I Zimbabwe idag er dette vanskelig og farlig. Studentenes Fredspris kan bidra til Zimbabwe-studentenes viktige arbeid.

Kamil A. Azahr, Norsk Studentunion, og Johannes Fjose Berg, Studentenes LandsforbundStudentenes Landsforbund (StL) og Norsk Studentunion (NSU) er stolte over å kunne delta i utdelingen av Studentenes Fredspris. Ikke alle studenter har samme rettigheter og muligheter som norske studenter, og medstudenter verden over kjemper for en tilfredsstillende studiehverdag. Gjennom Studentenes Fredspris anerkjenner StL og NSU viktigheten av studentengasjement, og årets vinner, ZINASU, har gjort seg mer enn fortjent til å kalles en fredsprisvinner. Studentene står samlet bak utdelingen av prisen, og støtter studentorganisasjonen i Zimbabwe i deres arbeid for studentersrettigheter og som en pådriver for demokratisering.

Terje HåkstadMedlem av Komiteen for Studentenes Fredspris 2003ZINASU har i en årrekke kjempet med fredelige midler for demokrati og menneskerettigheter i Zimbabwe. ZINASU jobber modig videre selv om de risikerer liv of helse og møter overgrep. ZINASU fortjener all den støtte i sin sak som de kan få, og de er en sentral del av Zimbabwes fremtid.

Alexander HangaasMedlem av komiteen for Studentenes FredsprisSelv om mye kan gjøres for å forbedre forholdene for oss studenter i Norge, har vi det svært godt i forhold til i mange andre land. Derfor er det viktig at vi også engasjerer oss i solidaritet med andre. Årets prisvinner, ZINASU, kjemper for grunnleggende demokratiske rettigheter for studentene i Zimbabwe, noe vi tar som en selvfølge her hjemme. Jeg håper prisen kan bidra til å inspirere ZINASU til fortsatt kamp, og bidra til et økt engasjement blant norske studenter.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon