Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

I januar 2016 skrev 1128 akademikere under på et krav – også kjent som Academics for Peace-signeringen - om stans i krigshandlingene i de kurdiske områdene, og at partene starter fredsforhandlinger. Kort tid etter fikk flere akademikere sparken, ble arrestert eller fratatt borgerrettigheter. Akademikere over hele verden startet støttekampanjer for de tyrkiske akademikerne, og fikk støtte fra både journalister, kunstnere og forfattere. Også i Norge har støtten vært stor.

Siden den gang har situasjonen bare blitt verre: Mange har måttet forlate landet og mange har fått personlige problemer. Etter kuppforsøket i juli 2016 ble også situasjonen for akademikere dramatisk forverret.

Opphold i Norge gjennom Students At Risk

Student Ekin Baris Sah var med og skrev under på kravet. Tidligere hadde han fått ti måneders fengsel for å protestere i 2013. Nå risikerer han 7,5 år i fengsel for å ha deltatt i Academics for Peace, og kan bli dømt for å ha vært med på “propaganda for en terrororganisasjon”. De første rettsakene mot akademikere i Academics for Peace-nettverket (Baris Akademik) startet kl syv idag tidlig.

- Med dette vil den tyrkiske regjeringen vise at alle som prøver å stoppe volden i de kurdiske provinsene blir straffet. Mange som skrev under på kravene i 2016 har allerede blitt utvist fra universitetene de var ansatt på og blitt fratatt sine pass. Og likevel er det først nå den virkelige juridiske prosessen begynner. Ikke bare akademikere, men alle sosiale grupper som forlanger fred blir undertrykket med alle mulige midler, forteller Sah til SAIH, som nå er i Norge gjennom Students At Risk-programmet.

- For det andre prøver regjeringen å skremme alle andre akademikere ved å avskrive og straffe Academics for Peace-nettverket. De vil at alle akademikere skal forstå hva som vil skje med dem hvis de prøver å dele sine meninger mot den offisielle ideologien, sier Ekin.

Akademisk boikott

Krenkelsene mot akademisk frihet og ytringsfrihet har nådd et kritisk punkt, melder nettverket Academics for Peace, som Sah er en del av.

Solidariteten fra akademikere i andre land har vært avgjørende for tyrkiske akademikere. Nylig ble det også startet en målrettet boikott mot det tyrkiske høyere utdanningssystemet, med mål om å sikre at alle avskjedigelser blir tilbakekalt og for å få slutt på forfølgelsen av akademikere. Det var dette som utløste regjeringens enda hardere strategi: Å saksøke akademikerne individuelt og anklage dem for terrorpropaganda.

- Regjeringen prøver å skjule eller legitimere sine angrep på akademia ved å knytte Academics for Peace til noe slags “utenlandske krefter” som angivelige prøver å styrte regjeringen. Disse påstandene viser tydelig hvordan de prøver å skifte fokus fra forbrytelser mot sivile til mer “interne saker”, mener Sah.

Sah følger selv saken tett fra Norge, og driver Facebook-siden Turkey Post, hvor han forteller om menneskerettighetsbrudd i Tyrkia.

- Etter hvert er jeg trygg på at jeg vil komme meg tilbake til Tyrkia. Erdogans regime varer ikke for alltid, og med god utdanning kan jeg gjøre mer nytte for meg i hjemlandet, uttalte han også til Avisen Vårt Land i går.

Nå oppfordrer Academics for Peace-nettverket til å vise solidaritet gjennom å stå sammen med de saksøkte akademikerne i retten, og ber om å få tilsendt assistanse i rettsakene. Og ikke minst: Spre ordet om hva som holder på å skje.

Les også: Bekymret for angrep på akademikere i Tyrkia

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon