Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rett og galt ulike meninger om kvinners selvbestemmelse over egen kropp

Guttmacher Institute publiserte i juni i år en rapport de de påpeker bekymringsverdig lav kondombruk i de fire landene studien har foregått (Nicaragua, Honduras, El Salvador og Guatemala). Samtidig er tendensen til spredning av hiv/aids økende i regionen. Honduras er verst rammet.

De fleste ungdommer i regionen har hørt om hiv/aids og om ulike prevensjonsmetoder. Mangelfull kunnskap om hva seksuelt overførbare sykdommer faktisk innebærer, samt kunnskap om og tillit til sikre prevensjonsmetoder, fremheves som en av hovedutfordringene. Studien anbefaler å inkludere opplæring om seksuelle og reproduktive rettigheter i skolepensum, og at lærere utvikler evne til å ta opp sensitive temaer på en god måte.

Et veldig annerledes syn på utfordringene og løsningene knyttet til seksuelle og reproduktive rettigheter, hiv/aids og kondombruk blir presentert i en fersk studie utført etter oppfordring fra paven. Studien, som er utført av den mexicanske kardinalen Javier Lozano Barragan, konkluderer med at trofasthet og avholdenhet fra sex før ekteskapet er de beste metodene for å bekjempe hiv/aidsepidemien. Studien diskuterer kun kondombruk innenfor ekteskapet. Barragans konklusjon er, i følge den Nicaraguanske avisen La Prensa(08.07.09), at kondom i nødstilfeller kan brukes innenfor ekteskapet når en hustru som er forpliktet til å imøtekomme sin manns seksuelle behov, er gift med en mann som er smittet av hiv/aids.

Den katolske kirken står svært sterkt i Latin-Amerika. Dette viste seg også da Nicaragua nåværende president, Daniel Ortega, inngikk en avtale med den katolske kirken for å vinne stemmer i forkant av valget. Konsekvensen av dette samarbeidet er et nytt lovverk som forbyr alle former for abort, også når mors liv er i fare, eller når graviditet er konsekvens av voldtekt eller incest.

Rapporten om ungdoms helse kan du lese her:

Guttmacher Institute - Ensuring a Healthier Tomorrow in Central America, Protecting the Sexual and Reproductive Health of Today’s Youth

Rapporten på spansk/The report in Spanish/El informe en Castellano

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon