Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Regimevelting

Det er gledelig at Dagsavisen forteller om Siniša Šikman, en tidligere aktivist i Otpor! (serbisk for motstand), studentbevegelsen som fikk folkets oppslutning og førte til avgangen til «den blodigste diktatoren i Europa», Slobodan Milosevic.

Otpors kreative, ikke-voldelige framgangsmåte har i det siste tiåret blitt brukt i mobiliseringer og regimevelter verden over. Skal unge menneskers engasjement endelig få sin anerkjennelse?I Chile har studenter streiket i månedsvis mot et utdanningssystem som forsterker klasseskiller. Også her har studentbevegelsen fått enorm støtte i folket. President Piñeras oppslutning har falt fra 60 til 20 prosent på et år. Samtidig står studentene i Hviterussland på barrikadene for et mer demokratisk samfunn. I juni arrangerte studentene en stille protest hvor de framfor å rope ut sine krav, demonstrerte sin misnøye gjennom taushet og smil. Politiet svarte med massearrestasjoner. Sannsynligvis er det studentenes kreative metoder som gjør at president Lukashenko nå har foreslått en enda mer restriktiv lov mot samlinger av «inaktivitet» i det offentlige rom. Også i Chile har president Piñera foreslått å kriminalisere studentdemonstrasjoner. Nylig besluttet Norge å støtte the Embattled NGO Assistance Fund med 100.000 dollar. Fondet støtter opp om menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner. Det er svært positivt at norske myndigheter anerkjenner den samfunnsmessige viktigheten av arbeidet slike organisasjoner utfører. Samtidig er det på sin plass med en utfordring: Hva med å gi større anerkjennelse til det uredde arbeidet for demokratisering som studenter gjør, verden over? Studenter må få sin internasjonale anerkjennelse som en endringsdrivende og demokratiserende kraft, samtidig må det gjøres klart at de er en sårbar gruppe som må beskyttes. Det hadde vært positivt om Norge var en pådriver i dette arbeidet.Informasjonskomiteen i SAIH - ANJA BAKKEN RIISE,

Nestleder SAIH - ERIK SCHREINER EVANS

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon