Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Politiske fanger i Burma løslates

Studentaktivistene har nå avblåst sultestreiken etter oppfordringer fra National League for Democracy (NLD) og andre demokratiske krefter, men understreker at det vil kun bli i den politiske overgangsperioden til en ny regjering er på plass. Minst 61 studentaktivister er fengslet i forbindelse med demonstrasjoner for utdanningsreformer i mars i år og minst 100 er siktet. Aung San Suu Kyi har lovet at løslatelse av politiske fanger er noe av det første hun vil ta tak i etter å ha dannet regjering, men det skjer først i slutten av mars. Og selv om NLD er i regjering har militæret, gjennom grunnloven, kontroll over Innenriksministeriet og dermed over politistyrkene, rettssystemet og sikkerhetstjenestene. Det er dermed fare for at personer som demonstrerer for sine rettigheter fortsatt vil bli arrestert selv etter regjeringsskiftet.

Politiske fanger var tidligere øverst på den internasjonale agendaen når det gjaldt Burma, men saken har stilnet. Det til tross for at president Thein Sein har brutt sitt løfte om at alle politiske fanger skulle løslates innen utgangen av 2013. Mange ble løslatt, men det siste året har antallet økt igjen. Burma har nå mer enn 100 politiske fanger, mens rundt 500 venter på rettssak.

Norge oppfordret Burma i FNs menneskerettighetsråd tidligere denne måneden, i Universal Periodic Review (UPR)*, til umiddelbart og betingelsesløst å løslate alle menneskerettighetsforkjempere, studentaktivister og politiske fanger, og avslutte alle pågående rettssaker med fanger som sitter i varetekt av politiske årsaker. Burmesiske myndigheters svar under UPR var å sette til vurdering eller avvise de fleste innspill som krever konkrete demokratiske endringer, deriblant løslatelse av alle politiske fanger.

Norge har blitt en viktig samarbeidspartner for burmesiske myndigheter og har mulighet til å legge vekt bak sine krav. Selv om NLD gjorde et valgskred er det flere måneder til et maktskifte. De fleste burmesere har liten tillit til myndighetene og militæret og er bekymret for at de vil utfordre, og i verste fall hindre, en overgang til en ny regjering. Det er avgjørende at det internasjonale samfunn nå ikke sier seg fornøyd med et godt gjennomført valg og lener seg tilbake i påvente av en ny regjering. Tvert imot må Burmas samarbeidsland være framoverlent og trykke på for demokratiske endringer. Løslatelse av politiske fanger har vært et av det internasjonale samfunns fremste krav tidligere. Det bør det være også nå.

* Alle FNs medlemsland skal jevnlig høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR) og var en av de viktigste nyskapningene ved opprettelsen av Menneskerettighetsrådet.

Felles uttalelse signert av

Kontaktpersoner:

SAIH. Nicklas Poulsen Viki, styreleder: 481 85 045, nicklas.poulsen.viki@saih.no.

Amnesty Norge.Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver: 920 24 559, gfolkvord@amnesty.no.

Den norske Burmakomité.Audun Aagre, daglig leder: 977 25 617, audun@burma.no.

Norsk studentorganisasjon. Therese Eia Lerøen, leder: 957 92 556, therese@student.no.

Raftostiftelsen.Iver Ørstavik, seniorrådgiver: 470 96 755, iver.orstavik@rafto.no.

Se kampanje for løslatelse av studentleder Phyoe Phyoe, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon