Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

People Opposing Women Abuse

(image) Prudence Mathebula leser fra POWA boken "Breaking the Silence, Positive Survivors". Det finnes mange sørafrikanske kvinneorganisasjoner, POWA er en av svært få som jobber aktivistisk mot vold mot kvinner. De ulike delene av arbeidet, fra tjenesteyting til politisk påvirkning, er integrert i hverandre og gjør at organisasjonen har konkrete erfaringer å bygge på i sitt politiske arbeid. POWA driver to store nasjonale kampanjer mot vold mot kvinner og lesbiske i Sør-Afrika, henholdsvis ”1 in 9” kampanjen og ”777” kampanjen.

I forbindelse med 25 års jubileet i 2004 startet POWA en skrivekonkurranse for jenter og kvinner i alle aldersgrupper i Sør-Afrika. Siden 2006 har SAIH støttet skrivekonkurransen gjennom bidrag fra Fokus TV-aksjon i 2005. Konkurransen gir kvinner muligheten til å skrive om vanskelige opplevelser spesielt knyttet til vold. I 2006 hadde konkurransen tematikken ”Wrighting Poverty, Violence and HIV/AIDS”. Fattigdom, vold og hiv/aids påvirker og forsterker hverandre og er med på å fange mange kvinner i ett nett det er vanskelig å bryte seg løs fra. For mange av kvinnene er det første gang de skriver og forteller om sine opplevelser, og mange uttrykker at det er til god hjelp å skrive. Bidragene er i kategoriene personlige historier, korte noveller og dikt og man kan skrive på alle de elleve offisielle språkene. Det beste ungdomsbidraget vinner et stipend til å ta høyere utdanning. Et dommerpanel plukker ut de beste bidragene i de tre klassene og disse utgis som bok. I 2007 blei boka kalt ”Breaking the Silence, Positive Survivors”. Boka gir kvinner en stemme og en mulighet til å bryte stillheten og se at de ikke er alene med sine opplevelser. Boka er delt ut til enkeltpersoner, organisasjoner, skoler og departement, og blir brukt som utgangspunkt for diskusjon rundt tematikken kvinner og vold.

Skrivekonkurransen er en del av programmet ”Utdanning til frigjøring fra vold”http://www.powa.co.za/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon