Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tusenvis i marsj for forskning

Over 1000 forskere, studenter og marsjerte fra Rådhuset til Stortinget i Oslo for å markere vitenskapens betydning for samfunnet. I tillegg var det 600 arrangementer rundt i hele verden samme dag, i anledning den internasjonale March for Science. Også i Bergen, Stavanger, Tromsø og Oslo ble dagen markert, hvor SAIHs aktivister var til stede. I Oslo marsjerte NSO og SAIH under banneren "Proud Supporters of Academic Freedom".

SAIHs leder Inga Marie Nymo Riseth holdt appell under arrangementet i Oslo, hvor hun også trakk frem SAIHs nye supporterklubb for akademisk frihet.

Les hele appellen under.

SAIHs appell under March for Science

"Dette er den første gangen jeg ser en så stor folkemengde samlet for å forsvare forskning. Det varmer, men jeg tror også det er uttrykk for noe som bør vekke bekymring.

Akademisk frihet har lenge blitt behandlet som ytringsfrihetens fattige fetter, og har lenge måttet leve i skyggene uten særlig oppmerksomhet. Men det er i ferd med å forandre seg. Gjennom et nyhetssøk SAIH har gjort på akademisk frihet kan vi se at bare fra 2015 til 2016 har det vært omtrent 40% økning i antall oppslag i media om akademisk frihet.

Hvorfor denne plutselige økningen i oppmerksomhet? Jeg tror det handler om noe så enkelt som at det er først når vi er i ferd med å miste noe, at vi oppdager hvor viktig det egentlig er og vi kjenner at vi blir nødt til å forsvare det.

Enkelte mener at høyere utdanning og forskning er noe som bare gagner en liten, privilegert gruppe, og at vi som fronter det er elitistiske bedrevitere.

Men slik er det ikke. Tvert imot.

Høyere utdanning og fri forskning er hjørnesteiner i demokratiet vårt. God høyere utdanning er utdanning som gir deg verktøy til å stille kritiske spørsmål. Som gjør at du stopper opp og spør deg selv «Hvorfor gjør vi det slik? Er dette egentlig den eneste og beste måten å gjøre det på?». Som gjør at du tør å utfordre systemet du er en del av. Tør å bryte ut av strømmen, og heller tråkke opp en ny vei.

Den frie forskningen lar oss bygge videre på kunnskap som har vært bygd opp over århundrer, og skape helt ny kunnskap. Og mer kunnskap er akkurat det vi trenger i en verden som er i stadig endring og blir mindre og mindre, mens avstanden mellom folk likevel blir større og større. Vi trenger de som stiller de kritiske spørsmålene og som utfordrer de vedtatte sannhetene.

I mange år har vi i SAIH sett at studenter og akademikere i våre partnerorganisasjoner i Latin-Amerika, sørlige Afrika og i Myanmar blir angrepet for å utøve sine rettigheter. Studenter som kjemper for gratis utdanning, bedre studentvelferd eller demokratisk endring blir oppfattet som en trussel av autoritære regimer. Det gjør også akademikere når forskningen deres blir oppfattet som kritikk av de med makt – enten det er religiøse institusjoner, privat næringsliv, militære grupper eller autoritære myndigheter. Over hele verden opplever studenter og akademikere å bli utvist fra studiene sine, miste jobben, forfulgt, fengslet, arrestert, torturert og drept.

Derfor har SAIH lansert kampanjen «Proud Supporters of Academic Freedom» - modige studenter og akademikere som hver dag kjemper en kamp for sine rettigheter er noen av de største heltene som finnes, og de fortjener en supporter-gjeng.

Og vi kan gjerne heie på norske studenter og akademikere også. For selv om det skjer i en helt annen form og i en annen grad, ser vi nå at angrepene på akademisk frihet kommer stadig nærmere oss. Og det er på tide at vi STOPP!

STOPP til norske politikere som vil legge seg opp i ansettelser på universitetene våre eller som vil styre forskningens resultater.

STOPP til myndighetene i europeiske land som gjør lovendringer for å tvinge ut universiteter og kvele liberal opposisjon.

STOPP til autoritære statsledere som driver heksejakt på alle som kan knyttes til noe som kan ligne regimekritikk.

Enten vi er i Zimbabwe, Colombia, Tyrkia, Ungarn eller Norge har vi felles utfordringer. Vi kjemper en felles kamp og den skal vi kjempe sammen. La oss stå opp for et samfunn som fremmer den frie tanken i stedet for å forakte og frykte den!"

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon