Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tusenvis i marsj for forskning

Over 1000 forskere, studenter og marsjerte fra Rådhuset til Stortinget i Oslo for å markere vitenskapens betydning for samfunnet. I tillegg var det 600 arrangementer rundt i hele verden samme dag, i anledning den internasjonale March for Science. Også i Bergen, Stavanger, Tromsø og Oslo ble dagen markert, hvor SAIHs aktivister var til stede. I Oslo marsjerte NSO og SAIH under banneren "Proud Supporters of Academic Freedom".

SAIHs leder Inga Marie Nymo Riseth holdt appell under arrangementet i Oslo, hvor hun også trakk frem SAIHs nye supporterklubb for akademisk frihet.

Les hele appellen under.

SAIHs appell under March for Science

"Dette er den første gangen jeg ser en så stor folkemengde samlet for å forsvare forskning. Det varmer, men jeg tror også det er uttrykk for noe som bør vekke bekymring.

Akademisk frihet har lenge blitt behandlet som ytringsfrihetens fattige fetter, og har lenge måttet leve i skyggene uten særlig oppmerksomhet. Men det er i ferd med å forandre seg. Gjennom et nyhetssøk SAIH har gjort på akademisk frihet kan vi se at bare fra 2015 til 2016 har det vært omtrent 40% økning i antall oppslag i media om akademisk frihet.

Hvorfor denne plutselige økningen i oppmerksomhet? Jeg tror det handler om noe så enkelt som at det er først når vi er i ferd med å miste noe, at vi oppdager hvor viktig det egentlig er og vi kjenner at vi blir nødt til å forsvare det.

Enkelte mener at høyere utdanning og forskning er noe som bare gagner en liten, privilegert gruppe, og at vi som fronter det er elitistiske bedrevitere.

Men slik er det ikke. Tvert imot.

Høyere utdanning og fri forskning er hjørnesteiner i demokratiet vårt. God høyere utdanning er utdanning som gir deg verktøy til å stille kritiske spørsmål. Som gjør at du stopper opp og spør deg selv «Hvorfor gjør vi det slik? Er dette egentlig den eneste og beste måten å gjøre det på?». Som gjør at du tør å utfordre systemet du er en del av. Tør å bryte ut av strømmen, og heller tråkke opp en ny vei.

Den frie forskningen lar oss bygge videre på kunnskap som har vært bygd opp over århundrer, og skape helt ny kunnskap. Og mer kunnskap er akkurat det vi trenger i en verden som er i stadig endring og blir mindre og mindre, mens avstanden mellom folk likevel blir større og større. Vi trenger de som stiller de kritiske spørsmålene og som utfordrer de vedtatte sannhetene.

I mange år har vi i SAIH sett at studenter og akademikere i våre partnerorganisasjoner i Latin-Amerika, sørlige Afrika og i Myanmar blir angrepet for å utøve sine rettigheter. Studenter som kjemper for gratis utdanning, bedre studentvelferd eller demokratisk endring blir oppfattet som en trussel av autoritære regimer. Det gjør også akademikere når forskningen deres blir oppfattet som kritikk av de med makt – enten det er religiøse institusjoner, privat næringsliv, militære grupper eller autoritære myndigheter. Over hele verden opplever studenter og akademikere å bli utvist fra studiene sine, miste jobben, forfulgt, fengslet, arrestert, torturert og drept.

Derfor har SAIH lansert kampanjen «Proud Supporters of Academic Freedom» - modige studenter og akademikere som hver dag kjemper en kamp for sine rettigheter er noen av de største heltene som finnes, og de fortjener en supporter-gjeng.

Og vi kan gjerne heie på norske studenter og akademikere også. For selv om det skjer i en helt annen form og i en annen grad, ser vi nå at angrepene på akademisk frihet kommer stadig nærmere oss. Og det er på tide at vi STOPP!

STOPP til norske politikere som vil legge seg opp i ansettelser på universitetene våre eller som vil styre forskningens resultater.

STOPP til myndighetene i europeiske land som gjør lovendringer for å tvinge ut universiteter og kvele liberal opposisjon.

STOPP til autoritære statsledere som driver heksejakt på alle som kan knyttes til noe som kan ligne regimekritikk.

Enten vi er i Zimbabwe, Colombia, Tyrkia, Ungarn eller Norge har vi felles utfordringer. Vi kjemper en felles kamp og den skal vi kjempe sammen. La oss stå opp for et samfunn som fremmer den frie tanken i stedet for å forakte og frykte den!"

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon