Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Opposisjonspolitiker skadet av politiet

Rettsaken mot demonstrantene ble utsatt etter press fra aktivistenes forsvarere, som mente det var nødvendig å prioritere behandling av skadene som Zimbabwe Republican Police hadde påført dem. Alle de arresterte ble løslatt uten dom sent tirsdag kveld etter å ha blitt ført fra et privat sykehus til den lokale retten i Harare.

Intern maktkamp i regjeringspartietDet er stor usikkerhet rundt hvorfor myndighetene nå har valgt å slå hardt ned på profilerte ledere som Tsvangirai og Lovemore Madhuku, lederen for National Constitutional Assembly (NCA) som vil sette Zimbabwes undertrykkende regime på den internasjonale agenda igjen. 

Rykter sier at det er president Mugabes motstandere i eget parti som nå bruker væpnede styrker mot folket for å få folk til å rette sitt sinne mot president Mugabe. Den interne maktkampen er i gang i regjeringspartiet Zanu PF og striden synes å stå om presidentvalget skal holdes i 2008 slik som konstitusjonen tilsier, eller om presidentvalgte skal utsettes til 2010 slik at president- og parlamentsvalg kan samkjøres. Mugabe ønsker den sistnevnte løsningen. Hans interne motstandere ønsker presidentvalg i 2008 og at Mugabe skal gå av.

På grunn av den store interne motstanden internt i Zanu PF til å utsette presidentvalget synes Mugabe nå å ha gått tilbake på sin strategi om å sitte til 2010, men han har uttalt at han ønsker å stille til gjenvalg i 2008. Mugabe er etter Zanu PFs kongress i 2005 partiets leder fram til 2009. I henhold til Zanu PFs konstitusjon er det partiets valgte leder som også er deres presidentkandidat. President Mugabe er i så måte i sin fulle rett til å stille til gjenvalg.

Andre mener at voldsbruken mot Tsvangirai og andre profilerte personligheter i det sivile er iverksatt for å sette et eksempel og således skremselspropaganda for å forhindre kritikk av myndighetenes politikk.

Nulltoleranse mot voldMassemediene i Zimbabwe, dagspressen, tv og radio, er nøye kontrollert av myndighetene og deres versjon av de siste dagers hendelser i Harare er en annen enn den som blir fremstilt i internasjonale medier og det sivile samfunnet i Zimbabwe. Myndighetene har erklært nulltoleranse for bruk av vold. De fremstiller MDC-fraksjonen ledet av Tsvangirai som voldelig og spesielt ute etter å skade de væpnede styrkene som politi og soldater. Myndighetene har gjort det klart at de vil bruke de metoder som er nødvendige for å beskytte Zimbabwes innbyggere mot disse voldelige grupperingene, som de mener er betalt av MDC for å skape uro. Hovedårsaken til arrestasjonene av opposisjonslederne og andre ledere i det sivile samfunn skal i henhold til myndighetene være at de under søndagens møte oppfordret sine tilhengere til bruk av vold. Det er lite som tyder på at Tsvangirai oppfordret sine tilhengere til voldsbruk på søndagens samling. Andre kilder hevder at Tsvangirai ble dratt ut av sin egen bil av opprørspoliti før han i det hele tatt fikk muligheten til å delta på søndagens arrangement. Økonomien større trussel enn opposisjonen I mars 2007 har Zimbabwe en årlig inflasjon på utrolige 1 729 prosent. 3. mars var én amerikansk dollar verdt 8 000 zimbabwiske dollar på svartebørsen. Mindre enn en uke senere hadde verdien av amerikanske dollar økt til 11 000 zimbabwiske dollar. I samme periode steg prisen på bensin nesten parallelt med prisene på svartebørsen. Den offisielle vekslingskursen fastsatt av the Reserve Bank of Zimbabwe er én amerikansk dollar 250 zimbabwiske dollar. Forholder man seg til denne vekslingskursen vil en halv liter vann koste rundt 100 norske kroner. Mannen i gata forholder seg derfor mest mulig til det svarte markedet. Verre er det for frivillige organisasjoner som må vise ansvarlighet i forhold til bruk av midler fra internasjonale givere. I tilfeller hvor de må veksle til offentlig kurs vil de få svært lite for pengene sine og konsekvensen er at aktivitetsnivået må reduseres.Zimbabwere som ikke har tilgang på utenlandsk valuta sliter. De har vanskelig for å få endene til å møtes. I tillegg har regnsesongen 2006-2007 vært dårlig og det er forventet at folk vil trenge matvarehjelp for å overleve.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon