Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

OD-dagen, studentaktivisme, og kunst

To elever holder opp hvert sitt kunstverk. To elever holder opp hvert sitt kunstverk.

OD-dagen 2023 ansatte vi syv elever fra ungdom- og videregåendeskole i Oslo.

Kaja og Nora er elever ved kunstlinja på Edvard Munch videregåendeskole i Oslo, og fikk et helt spesielt oppdrag. De bruke arbeidsdagen hos oss til å lage kunst til Student Right Watch. På slutten av dagen delte de sine tanker om programmet og deres tanker bak kunsten sin.

Tre unge mennesker sitter rundt et bord og betrakter to kunstverk.Tre unge mennesker sitter rundt et bord og betrakter to kunstverk.

Begge jentene mener Student Rights Watch er et viktig program, og innrømmet at de tidligere ikke har reflektert rundt deres egen frihet som unge studenter.

- Vi lever i en veldig beskyttet situasjon her i Norge, og tar kanskje det som en selvfølge at det er slik. Dette oppdraget gir meg en bedre innsikt i utfordringene, sier Nora.

- Med min bakgrunn som aktivist tenker jeg over at det er lett å være det i Norge. Det skal jeg ta med meg videre, og prøve å være stemmen til de som får stemmen sin dempet, legger Kaja til.

Oppdraget deres for denne dagen ble å lage visuelt innhold til SAIHs arbeid med å beskytte studentaktivister globalt, og dele deres tanker bak bildene.

En ung kvinne holder frem en digital skjerm med et kunstverk på. En ung kvinne holder frem en digital skjerm med et kunstverk på.

- Jeg valgte å bruke relativt kalde farger og rette streker på den store figuren for å formidle rollen politiske ledere har. Dette er digital kunst. Jeg prøver å få frem maktdynamikken ved å fremstille en stor politiker uten ansikt, og en aktivist som ser mindre ut. Noen ganger kan det kjennes ut som at man kjemper mot et helt system med ansiktsløse mennesker, og jeg prøvde å illustrere det, forteller Nora.

En ung kvinne holder opp et fargerikt maleri. En ung kvinne holder opp et fargerikt maleri.
I min kunst prøver jeg å synliggjøre kontrastene mellom lederne og aktivistene. Menneskene med makt helt fremst i bildet er likegyldige og singulære, og står med ryggen til aktivistene. De er enkelt mennesker. Derimot er aktivitetene i bakgrunnen er fremstilt som en større gruppe, en bevegelse, og dermed står mer samlet. De har også mer livlige farger som er engasjerende
Kaja

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Portrettbilde av en ung kvinne og en ung mann. Portrettbilde av en ung kvinne og en ung mann.

Nyhet

Avkolonisering skaper mulighetsrom

En levende høyere utdanning er en pluralistisk høyere utdanning.

Les nyhet
En stor gruppe mennesker poserer for et bilde i en forelesningssal.En stor gruppe mennesker poserer for et bilde i en forelesningssal.

Nyhet

Vi søker foredragsholdere

I perioden 16. -27. oktober skal SAIH og Operasjon Dagsverk holde hundrevis av foredrag over hele landet. Har du lyst til å bidra?

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon