Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nytt opptak for forfulgte studenter

Prøveordningen var opprinnelig satt opp for to år. Nå har Utenriksdepartementet, gjennom Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), besluttet å utvide ordningen med et tredje opptak av studenter høsten 2017.

Students At Risk (StAR) gir studentaktivister som er blitt utvist fra hjemlandet grunnet sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling mulighet til å fullføre studiene sine i Norge. NSO og SAIH arbeidet i to år for å realisere prosjektet. Nå blir neste steg å gjøre programmet permanent i Norge.

- Å utvise studentaktivister fra universitetet eller på andre måter å hindre dem i å fullføre utdanningen sin er en utbredt metode for å tvinge kritiske stemmer til taushet. Gjennom Students at Risk sender norske myndigheter et viktig signal om at det ikke er akseptabelt, sier leder av SAIH, Inga Marie Nymo Riseth.

​ Deler sine historier på sosiale medier

De siste to ukene har flere tusen sett og hørt historiene til StAR-studentene Bheki Dlamini fra Swaziland og Mostafa Sayed fra Egypt, gjennom to kortfilmer lansert av NSO og SAIH på sosiale medier.

- Selv om det er tungt å bo langt hjemmefra, er jeg klar for å takle dette, sier Bheki Dlamini fra Swaziland, som ikke kan dra tilbake til hjemlandet uten å havne i fengsel igjen.

Over hele verden opplever studenter å bli straffet og forfulgt som følge av sitt engasjement. Siden 2011 har Scholars at Risk-nettverket, som overvåker angrep mot akademisk frihet og høyere utdanning, dokumentert 511 angrep mot høyere utdanning.

Det siste året er det registrert 39 hendelser hvor studenter har blitt angrepet av myndighetene i forbindelse med fredelige studentaktiviteter. I Egypt er minst 41.000 i fengsel på grunn av sitt politiske engasjement. 30 prosent av dem er studenter.

Les også: Bekymret for studenter som straffes uten grunn

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon