Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nytt opptak for forfulgte studenter

Prøveordningen var opprinnelig satt opp for to år. Nå har Utenriksdepartementet, gjennom Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), besluttet å utvide ordningen med et tredje opptak av studenter høsten 2017.

Students At Risk (StAR) gir studentaktivister som er blitt utvist fra hjemlandet grunnet sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling mulighet til å fullføre studiene sine i Norge. NSO og SAIH arbeidet i to år for å realisere prosjektet. Nå blir neste steg å gjøre programmet permanent i Norge.

- Å utvise studentaktivister fra universitetet eller på andre måter å hindre dem i å fullføre utdanningen sin er en utbredt metode for å tvinge kritiske stemmer til taushet. Gjennom Students at Risk sender norske myndigheter et viktig signal om at det ikke er akseptabelt, sier leder av SAIH, Inga Marie Nymo Riseth.

​ Deler sine historier på sosiale medier

De siste to ukene har flere tusen sett og hørt historiene til StAR-studentene Bheki Dlamini fra Swaziland og Mostafa Sayed fra Egypt, gjennom to kortfilmer lansert av NSO og SAIH på sosiale medier.

- Selv om det er tungt å bo langt hjemmefra, er jeg klar for å takle dette, sier Bheki Dlamini fra Swaziland, som ikke kan dra tilbake til hjemlandet uten å havne i fengsel igjen.

Over hele verden opplever studenter å bli straffet og forfulgt som følge av sitt engasjement. Siden 2011 har Scholars at Risk-nettverket, som overvåker angrep mot akademisk frihet og høyere utdanning, dokumentert 511 angrep mot høyere utdanning.

Det siste året er det registrert 39 hendelser hvor studenter har blitt angrepet av myndighetene i forbindelse med fredelige studentaktiviteter. I Egypt er minst 41.000 i fengsel på grunn av sitt politiske engasjement. 30 prosent av dem er studenter.

Les også: Bekymret for studenter som straffes uten grunn

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet
Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon