Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Nye trusler i Colombia

Danelly Estupiñan Valencia og Rocio Del Pilar Sgura er to kvinner som over flere år har gjort et viktig arbeid for å fremme og forsvare de urbane afrocolombianske lokalsamfunnene i kommunen Buenaventura. De har særlig jobbet for at lokalsamfunnene har rett til å bli konsultert ved etablering av en containerterminal i deres nærmiljø, har blant annet tatt i bruk rettssystemet for å fremme sine krav. Det har falt dårlig i smak hos selskapet som ønsker å etablere virksomheten sin i området.

Den 23 november mottok Danelly denne tekstmeldingen: "Danelly, du er svært nær slutten".

Senere samme kveld, når Danelly snakker på telefonen med en venninne, hører hun en forvrengt stemme som blander seg inn i samtalen og sier: «Vi vet hvor du er, vi vet hvor du er». Beskjeden gjentok seg flere ganger i løpet av telefonsamtalen.

Disse hendelsene føyer seg i rekken av 147 trusler mot ulike menneskerettighetsforkjempere i Buenaventura. Nå krever flere organisasjoner at myndighetene tar ansvar.

SAIH har samarbeidet med PCN siden 2013, og støtter deres arbeid for unge afroetterkommeres rettigheter.

SAIH er svært bekymret for situasjonen for menneskerettigheter i Colombia. Vi mener det er ytterst nødvendig at det sivile samfunn i Colombia får internasjonal oppmerksomhet som kan bidra til å beskytte rettighetsaktivister. At disse truslene kommer kort tid før fredsforhandlingene er i havn, viser hvor viktig det er at Norge opprettholder innsatsen i Colombia, også etter at en avtale er signert, sier leder Nicklas Poulsen Viki.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon