Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nyanser om norsk bistand til Zambia

Andreas Halse skriver i Aftenpostens Internrevisjonen at Norge må bruke bistandspenger annerledes. Som Halse anerkjenner er Zambia et av landene hvor programmet «Skatt for Utvikling» har hatt stor suksess, ved at landet har fått på plass et fungerende skatteregime for gruvedrift. Norsk bistand har dermed bidratt til at Zambia har økt sine skatteinntekter. Zambia er et land med stor fattigdom, og inntil nylig var høyere utdanning et privilegium for de med høy inntekt. SAIH har i flere år jobbet sammen med ZANEC, den nasjonale utdanningskoalisjonen bestående av en rekke organisasjoner for studenter, lærere og akademikere i Zambia. ZANEC og den zambiske studentorganisasjonen ZANASU lyktes i 2016 å få politisk gjennomslag for en ny stipend- og låneordning. Dette var en viktig seier fordi det ble mulig for studenter å søke om studielån for å finansiere utdannelsen sin, inkludert utgifter knyttet til bøker, kost og losji. Med andre ord har dette bidratt til å øke den reelle tilgangen til høyere utdanning i Zambia. Dette er eksempler på noen av de gode resultatene av norsk bistand.

Nyheten om luksusflyet illustrerer også at vi ikke kan ha et romantisert syn på at norsk bistand skal løse alle problemer. Men bistand kan være en viktig katalysator for å styrke aktører lokalt. Å styrke sivilsamfunnsaktører i Zambia vil være essensielt da det er de som utøver en nøkkelrolle i å holde sine politikere ansvarlige. De fungerer som vaktbikkje mot korrupsjon og uansvarlig forvaltning av statlige midler som skal komme hele befolkningen til gode. Zambiske studenter har de siste ukene demonstrert mot at pengene de skal få utbetalt fra myndighetene aldri kommer. Politiet har aksjonert voldelig mot protestene, og en kvinnelig student som ikke deltok i protestene døde, trolig kvalt av tåregass på rommet sitt.

Det er leit at regjeringen, i et år med et rekordstort bistandsbudsjett, velger å nedprioritere støtte til sivilsamfunn lokalt, når vi vet at handlingsrommet for ytrings- og forsamlingsfrihet innskrenkes verden over, også i Zambia.

En kortere versjon av dette innlegget stod på trykk i Aftenposten 25/10/18.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon