Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nyanser om norsk bistand til Zambia

Andreas Halse skriver i Aftenpostens Internrevisjonen at Norge må bruke bistandspenger annerledes. Som Halse anerkjenner er Zambia et av landene hvor programmet «Skatt for Utvikling» har hatt stor suksess, ved at landet har fått på plass et fungerende skatteregime for gruvedrift. Norsk bistand har dermed bidratt til at Zambia har økt sine skatteinntekter. Zambia er et land med stor fattigdom, og inntil nylig var høyere utdanning et privilegium for de med høy inntekt. SAIH har i flere år jobbet sammen med ZANEC, den nasjonale utdanningskoalisjonen bestående av en rekke organisasjoner for studenter, lærere og akademikere i Zambia. ZANEC og den zambiske studentorganisasjonen ZANASU lyktes i 2016 å få politisk gjennomslag for en ny stipend- og låneordning. Dette var en viktig seier fordi det ble mulig for studenter å søke om studielån for å finansiere utdannelsen sin, inkludert utgifter knyttet til bøker, kost og losji. Med andre ord har dette bidratt til å øke den reelle tilgangen til høyere utdanning i Zambia. Dette er eksempler på noen av de gode resultatene av norsk bistand.

Nyheten om luksusflyet illustrerer også at vi ikke kan ha et romantisert syn på at norsk bistand skal løse alle problemer. Men bistand kan være en viktig katalysator for å styrke aktører lokalt. Å styrke sivilsamfunnsaktører i Zambia vil være essensielt da det er de som utøver en nøkkelrolle i å holde sine politikere ansvarlige. De fungerer som vaktbikkje mot korrupsjon og uansvarlig forvaltning av statlige midler som skal komme hele befolkningen til gode. Zambiske studenter har de siste ukene demonstrert mot at pengene de skal få utbetalt fra myndighetene aldri kommer. Politiet har aksjonert voldelig mot protestene, og en kvinnelig student som ikke deltok i protestene døde, trolig kvalt av tåregass på rommet sitt.

Det er leit at regjeringen, i et år med et rekordstort bistandsbudsjett, velger å nedprioritere støtte til sivilsamfunn lokalt, når vi vet at handlingsrommet for ytrings- og forsamlingsfrihet innskrenkes verden over, også i Zambia.

En kortere versjon av dette innlegget stod på trykk i Aftenposten 25/10/18.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon