Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ny grunnlovsforsamling valgt i Bolivia

Resultatet av lynopptellingen gir MAS 52,2 %, altså 134 av de 255 representantene. Presidenten, Evo Morales, hadde imidlertid forutsett 80 % støtte og et klart flertall av grunnlovsrepresentantene. Resultatet er så langt fra det absolutte flertallet på 2/3 av representantene, at MAS gjennom prosessen blir nødt til å inngå kompromisser med andre partier, samt alliere seg ytterligere med aktuelle representanter for det sivile samfunn og urfolksbevegelsene i forsamlingen. Med dette valgresultatet er MAS sine konkrete løfter om å gjenoppbygge Bolivia gjennom grunnloven avhengig av støtte fra andre partier. Etter MAS fikk det konservative partiet PODEMOS 25 % og 63 representanter, mens sentrumspartiet UN kom på tredjeplass med ca 3,9 % av stemmene.

De viktigste kampsakene for MAS før valget var at grunnloven skal sikre nasjonalisering av olje og gass, gratis tilgang til lege og sykehus for alle bolivianere, samt gi staten rett til konfiskering av uproduktivt privat land.

Flertallet av de bolivianske velgerne stemte ved samme valg nei til autonomi for landets provinser. Resultatene viste imidlertid et klart skille mellom de rike fylkene i Øst –Tarija, Beni, Pando og Sta. Cruz, hvor flertallet som forventet stemte for autonomi.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon