Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norske studenter utrykker støtte og bekymring for studentopprørene i Chile

Studentbevegelsen i Chile har de siste fire månedene demonstrert mot myndighetenes manglende satsing på utdanning. Den siste tiden har konfrontasjon mellom demonstranter og politi økt, og myndighetenes overdrevne maktbruk har ført til massearrestasjoner og politidrap på 16 år gamle Manuel Gutierrez.

- Norske myndigheter må komme på banen og fordømme drap og vold mot demonstranter ovenfor chilenske myndigheter, sier Anette Remme og Kim Kantardjiev lederne av SAIH og NSO.

Hovedkravene for protestene er økt offentlig styring av utdanningssystemet, økt finansiering og lavere skolepenger. Den nåværende utdanningspolitikken har bidratt til økte klasseskiller mellom rike og fattige studenter. Mange har ikke råd til å ta utdanning, eller opparbeider seg en gjeld på åtte og en halv årsinntekt etter endt utdanningsløp.

Etter at Chiles største fagforening støttet opp om demonstrasjonene og erklærte generalstreik sist uke, har dessverre volden økt fra begge sider. Torsdag 25. august ble en 16-åring drept med maskinpistol av politiet, noe som har ført til at politigeneralen har gått av. (http://english.aljazeera.net/news/americas/2011/08/201183091140215904.html)

NSO og SAIH beklager at demonstrasjonene som i utgangspunktet var fredelige nå har eskalert drastisk med tragisk utfall. Vi tar avstand fra all vold, men chilenske myndigheter bærer nå et spesielt ansvar for å unngå at flere blir skadd. NSO og SAIH har stor forståelse for chilenske studenters frustrasjon over sitt eget utdanningssystem. Måten chilensk utdanning er organisert på, er en etterlevning fra årene under Pinochet og strukturert på en måte som fremmer, heller enn å redusere, sosiale forskjeller.

- Det er ufattelig at engasjement for å få et bedre samfunn der utdanning ikke bare er for de rike, kan ende så tragisk. I et demokrati må unge og studenter tas på alvor og uenighet må møtes med argumenter, ikke vold, sier Anette Remme og Kim Kantardjiev lederne av SAIH og NSO.

Kontakt:

Leder av SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Anette Remme 481 77 252Leder av NSO (Norsk studentorganisasjon), Kim O Kantardjiev: 957 92 556

Les mer her:

Chile: Pinochets sinte barnebarn - Benedicte Bull, fra Senter for Utvikling og Miljø ved UiO: /Artikler/9470.html

Chilenske studenter kysser, danser og løper for utdanningreform: /Artikler/9433.html

Pressebilder:

Anette Remme (foto: SAIH) http://saih.no/noop/file.php?id=8267

Kim O. Kantardjiev 2 (foto NSO) http://student.no/wp-content/uploads/2010/12/kim-3.jpg

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirking. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en interesseorganisasjon for studentdemokrati ved norske høyere utdanningsinstitusjoner. Nesten 200 000 studenter er tilsluttet studentorganisasjonen. NSO arbeider for studentenes faglige, sosiale og økonomiske rettigheter. Mer informasjon om organisasjonen finner du på www.student.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon