Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norske studenter utrykker støtte og bekymring for studentopprørene i Chile

Studentbevegelsen i Chile har de siste fire månedene demonstrert mot myndighetenes manglende satsing på utdanning. Den siste tiden har konfrontasjon mellom demonstranter og politi økt, og myndighetenes overdrevne maktbruk har ført til massearrestasjoner og politidrap på 16 år gamle Manuel Gutierrez.

- Norske myndigheter må komme på banen og fordømme drap og vold mot demonstranter ovenfor chilenske myndigheter, sier Anette Remme og Kim Kantardjiev lederne av SAIH og NSO.

Hovedkravene for protestene er økt offentlig styring av utdanningssystemet, økt finansiering og lavere skolepenger. Den nåværende utdanningspolitikken har bidratt til økte klasseskiller mellom rike og fattige studenter. Mange har ikke råd til å ta utdanning, eller opparbeider seg en gjeld på åtte og en halv årsinntekt etter endt utdanningsløp.

Etter at Chiles største fagforening støttet opp om demonstrasjonene og erklærte generalstreik sist uke, har dessverre volden økt fra begge sider. Torsdag 25. august ble en 16-åring drept med maskinpistol av politiet, noe som har ført til at politigeneralen har gått av. (http://english.aljazeera.net/news/americas/2011/08/201183091140215904.html)

NSO og SAIH beklager at demonstrasjonene som i utgangspunktet var fredelige nå har eskalert drastisk med tragisk utfall. Vi tar avstand fra all vold, men chilenske myndigheter bærer nå et spesielt ansvar for å unngå at flere blir skadd. NSO og SAIH har stor forståelse for chilenske studenters frustrasjon over sitt eget utdanningssystem. Måten chilensk utdanning er organisert på, er en etterlevning fra årene under Pinochet og strukturert på en måte som fremmer, heller enn å redusere, sosiale forskjeller.

- Det er ufattelig at engasjement for å få et bedre samfunn der utdanning ikke bare er for de rike, kan ende så tragisk. I et demokrati må unge og studenter tas på alvor og uenighet må møtes med argumenter, ikke vold, sier Anette Remme og Kim Kantardjiev lederne av SAIH og NSO.

Kontakt:

Leder av SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Anette Remme 481 77 252Leder av NSO (Norsk studentorganisasjon), Kim O Kantardjiev: 957 92 556

Les mer her:

Chile: Pinochets sinte barnebarn - Benedicte Bull, fra Senter for Utvikling og Miljø ved UiO: /Artikler/9470.html

Chilenske studenter kysser, danser og løper for utdanningreform: /Artikler/9433.html

Pressebilder:

Anette Remme (foto: SAIH) http://saih.no/noop/file.php?id=8267

Kim O. Kantardjiev 2 (foto NSO) http://student.no/wp-content/uploads/2010/12/kim-3.jpg

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirking. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en interesseorganisasjon for studentdemokrati ved norske høyere utdanningsinstitusjoner. Nesten 200 000 studenter er tilsluttet studentorganisasjonen. NSO arbeider for studentenes faglige, sosiale og økonomiske rettigheter. Mer informasjon om organisasjonen finner du på www.student.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon