Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nordmenn tokt

(image)

Vest-Sahara er et land rikt på naturressurser. Norske bedrifter er involvert innenfor tre områder. Transport av fosfat, fisk og oljeleting. Her gis en kort introduksjon til selskapene som er involvert.

TRANSPORT av FOSFAT:GearbulkNorwatch avslørte i 2007 at Gearbulk transporterte fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. SAIH sendte i sommer et brev til Kristian Jebsen, med spørsmålet om de enda frakter transport fra Vest-Sahara. I sitt svar til SAIH, skriver Kristian Jebsen at de har en kontrakt med et selskap fra New Zealand, som blant annet innebærer frakt av fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Gearbulk er registrert i skatteparadiset Bermuda, og har hovedkontor i London. Gearbulk eies 60 % av Jebsen-familien i Bergen. Styreleder er Kristian Jebsen.FISK:Green ReefersGreen Reefers er et selskap som tilbyr logistisk tilrettelegging for frakt og oppbevaring av nedfryste varer. Støttekomiteen for Vest-Sahara avslørte i august at fryseskipet Green Toledo transporterte fisk fra okkupert Vest-Sahara. Selskapet er eid av Kristian Eidesvik fra Bømlo. Selskapet har unnlatt å besvare henvendelse om hva fryseskipet gjorde til kais i de okkuperte områdeneSjøvikgruppenSøvikgruppen står bak det største norske fiskeriprosjektet i Vest-Sahara noen sinne. Hundrevis av marokkanske bosettere fikk i 2006 jobb gjennom Sjøvikgruppens storsatsning i Vest-Sahara. Odd Kjell Sjøvik uttalte i 2008 til fiskeribladet Fiskaren at skipet Midøy Viking fisker ”sardin, sardinella, brisling, makrell og hestemakrell” utenfor kysten av Vest-Sahara. Kjempetråleren Midøy Dahkla ble senest observert ved den i fiskefeltene i okkuperte Vest-Sahara 2. august 2009.OLJELETING:PGSDet norske seismikkselskapet PGS (Petroleum Geo-Services) som holder til på Lysaker, kjøpte i 2009 seg inn i irske San Leon Energy som leter etter olje i Vest-Sahara. Jon Erik Reinhardsen leder bedriften som har kontorer i over 30 land. SAIH og WSRW (Western Sahara Resource Watch) sendt brev og sagt klart ifra at det er uakseptabelt.Fugro-GeoteamDet norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam gjorde oljeundersøkelser (seismikk) utenfor kysten av Vest-Sahara i 2009 (Norwatch). Oppdraget ble utført for marokkanske myndigheter. Aktiviteten er avsluttet, og selskapet har sagt at de ikke har flere planer i området. Det samme sa morselskapet noen år tidligere uten at det hindret konsernet å returnere. Selskapet har hovedkontor på Skøyen, er heleid av Fugro Norway, som igjen er heleid av det nederlandske morselskapet Fugro NV. ’Geo Caribbean’, båten som drev oljeleting i 2009, seiler under flagget til skatteparadiset Marshalløyene. Selskapet har unnlatt å besvare brev fra saharawiene, Polisario samt organisasjoner i Norge og internasjonaltSkriv under oppropet ogLes mer om konflikten, ressurstyveriet studentkampen

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon