Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nordmenn tokt

(image)

Vest-Sahara er et land rikt på naturressurser. Norske bedrifter er involvert innenfor tre områder. Transport av fosfat, fisk og oljeleting. Her gis en kort introduksjon til selskapene som er involvert.

TRANSPORT av FOSFAT:GearbulkNorwatch avslørte i 2007 at Gearbulk transporterte fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. SAIH sendte i sommer et brev til Kristian Jebsen, med spørsmålet om de enda frakter transport fra Vest-Sahara. I sitt svar til SAIH, skriver Kristian Jebsen at de har en kontrakt med et selskap fra New Zealand, som blant annet innebærer frakt av fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Gearbulk er registrert i skatteparadiset Bermuda, og har hovedkontor i London. Gearbulk eies 60 % av Jebsen-familien i Bergen. Styreleder er Kristian Jebsen.FISK:Green ReefersGreen Reefers er et selskap som tilbyr logistisk tilrettelegging for frakt og oppbevaring av nedfryste varer. Støttekomiteen for Vest-Sahara avslørte i august at fryseskipet Green Toledo transporterte fisk fra okkupert Vest-Sahara. Selskapet er eid av Kristian Eidesvik fra Bømlo. Selskapet har unnlatt å besvare henvendelse om hva fryseskipet gjorde til kais i de okkuperte områdeneSjøvikgruppenSøvikgruppen står bak det største norske fiskeriprosjektet i Vest-Sahara noen sinne. Hundrevis av marokkanske bosettere fikk i 2006 jobb gjennom Sjøvikgruppens storsatsning i Vest-Sahara. Odd Kjell Sjøvik uttalte i 2008 til fiskeribladet Fiskaren at skipet Midøy Viking fisker ”sardin, sardinella, brisling, makrell og hestemakrell” utenfor kysten av Vest-Sahara. Kjempetråleren Midøy Dahkla ble senest observert ved den i fiskefeltene i okkuperte Vest-Sahara 2. august 2009.OLJELETING:PGSDet norske seismikkselskapet PGS (Petroleum Geo-Services) som holder til på Lysaker, kjøpte i 2009 seg inn i irske San Leon Energy som leter etter olje i Vest-Sahara. Jon Erik Reinhardsen leder bedriften som har kontorer i over 30 land. SAIH og WSRW (Western Sahara Resource Watch) sendt brev og sagt klart ifra at det er uakseptabelt.Fugro-GeoteamDet norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam gjorde oljeundersøkelser (seismikk) utenfor kysten av Vest-Sahara i 2009 (Norwatch). Oppdraget ble utført for marokkanske myndigheter. Aktiviteten er avsluttet, og selskapet har sagt at de ikke har flere planer i området. Det samme sa morselskapet noen år tidligere uten at det hindret konsernet å returnere. Selskapet har hovedkontor på Skøyen, er heleid av Fugro Norway, som igjen er heleid av det nederlandske morselskapet Fugro NV. ’Geo Caribbean’, båten som drev oljeleting i 2009, seiler under flagget til skatteparadiset Marshalløyene. Selskapet har unnlatt å besvare brev fra saharawiene, Polisario samt organisasjoner i Norge og internasjonaltSkriv under oppropet ogLes mer om konflikten, ressurstyveriet studentkampen

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon