Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nicaraguas ombud for seksuelt mangfold besøker Oslo

Samira Montiel besøker Norge sammen med tre aktivister fra forskjellige Nicaraguanske lhbt-organisasjoner: Ludovica Espinoza fra trans-organisasjonen ANIT, Martha Villanueva fra SAFO, en organisasjon for lesbiske, og Bismarck Moraga Pena fra Initiativ for seksuelt mangfold og menneskerettigheter (IDSDH).Rettighetsarbeidet for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner har hatt store fremskritt i Nicaragua de siste årene. I 2008 ble homoseksualitet avkriminalisert og antidiskrimineringslovgivning på grunnlag av seksuell orientering innført.- De har fått til utrolig mye på kort tid i Nicaragua, og vi gleder oss til å få møte både ombudet og aktivistene for å få lære mer om arbeidet deres, og dele med oss av det vi driver med her og internasjonalt, sier Bård Nylund, leder i LLH.Ombudets oppgave er å ivareta de grunnleggende rettighetene til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Nicaragua, og Samira Montiel har fungert i stillingen siden november 2009. Stillingen hennes er totalt finansiert av det norske Utenriksdepartementet.Store utfordringer(image) Til tross for avkriminalisering er det store utfordringer for likestilling og inkludering på de fleste samfunnsområder. Religiøse grupper med liten toleranse for kjønnsmangfold øver en sterk innflytelse på både media og regjeringen i landet. Dette skaper forhindringer, også for det hiv- og aidsforebyggende arbeidet. Ut over diskriminering i tilgang til helse er utestenging fra utdannelse og arbeidsliv utbredt.Ombudet har satt i gang et målrettet arbeid mot offentlig forvaltning, både på statlig og lokalt nivå, for å sikre lhbt-befolkningen lik tilgang til tjenester. Målgrupper for holdningsendring er blant annet ansatte innen helse- og utdanningssektoren og den nasjonale politistyrken.På programmet for Oslo-besøket står blant annet: Åpen Kirkegruppe, Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet, statssekretærer Ingrid Fiskaa og Gry Larsen, Likestillings- og diskrimineringsombudet Sunniva Ørstavik, LO, samt en rekke norske frivillige organisasjoner.Torsdag 19. mai kan du møte Samira på So kl 13.00. Se mer informasjon om møtet på Facebook.

Foto: Alejandro Jaramillo/Flickr. Kilde: LLH

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon