Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Mugabe faller, partibussene kjører

Og SAIH spør: Kan Zimbabwe forandres?

På flyplassen i Harare står det rader av busser parkert. Det er sang og dans. Mens vi kjører mot byen møter vi flere busser fra det statseide busselskapet. Folk busses til flyplassen for å ta imot og hylle President Mugabe, som kommer hjem som nyvalgt leder i den Afrikanske Unionen. Jeg er på jobb for SAIH i Zimbabwe.

Neste dag, på vei gjennom byen til vårt første møte med SAIH partner Student Solidarity Trust (SST), ser vi forsiden av News Day, som viser Mugabe som faller på den rød løperen på flyplassen. Den statseide avisen Herald skriver at det var ikke noe fall, og følger opp med bildeserie av Dronning Elisabeth og andre kjendiser som har falt på den røde løperen. På kvelden ser jeg venner og kollegaer poste det ene etter det andre manipulerte bilde av Mugabe i all verdens morsomste situasjoner. Diskusjonene går. Er det riktig å vise fremme en gammel mann i en latterlig sitasjon? Er ikke fallet et tegn på at han er for gammel til å styre landet?

Se bilder: Mugabe latterliggjøres etter fall (NRK.no)

Kvelden etterpå ser vi igjen bussing av ZANU-PF-tilhengere. Vi er på fremvisning av filmen «Democrats». Filmen følger de to rivaliserende parti-politikere Mangwana og Mwonzora, som blir venner mens de leder grunnlovsprosessen i Zimbabwe. De reiser rundt i landet og samler inn synspunkter til grunnloven. På flere av møtene i dokumentaren kommer det frem at ZANU-tilhengere busses inn til møtene med en veldig bestemt agenda: Å sikre gjenvalg av Mugabe.

"Visste ikke at dette skjedde"

Grunnlovsprosessen handlet selvfølgelig om mange andre viktige politiske saker enn bare presidentens makt. Retten til å demonstrere og akademisk frihet ble også sikret plass i den nye grunnloven. Filmen klarer det umulige - å ta oss med på innsiden i den komplekse og sammensatte politisk maktkamp i Zimbabwe. Vi får se ZANU-PF som holder et jerngrep om makten, ved blant annet å «bussjukse» inn deltaker i grunnlovsprosessen. Samtidig viser filmen også folks støtte til president Mugabe. Vi får se et MDC-parti som sliter med å samle sine tilhengere. Den viser rå vold fra ZANU-PF. Filmen gjør meg trist og frustrert, samtidig som det er en kjempegod stemning i salen. Folk ler og ler.

Jeg snakker med SAIHs partnerne GALZ, YETT og Katswe etter filmen. «Den viser den ordentlige sannheten.» sier en. En annen sier: «Jeg fulgte grunnlovsprosessen fra dag til dag i to år, men jeg visste ikke at dette skjedde.»

På vei ut til flyplassen etter en kort uke i Harare ser vi ingen busser av ZANU-PF-tilhengere. Jeg tenker på valget i forfjor da partiet vant, og stemningen av motløshet som hersket. Vi var forberedt på vold mot opposisjonen og alle andre som ønsker demokrati, men så var taktikken mer raffinert. Tilhengerne var blitt busset til urbane områder, som er pro-demokratiske. Det var juks med velgerregisteret. Og mye, mye mer. Men tross juks, så satt det seg etter hvert en følelse av et alltid svært effektivt og alltid maktsugent partisystem. Hvilke nye muligheter gir egentlig grunnloven? Hva er Zimbabwes fremtid?

Kommer til Oslo

Fredag etter filmfremvisningen av «Democrats» under Human Rights Human Wrongs i Oslo skal SAIH leder Jørn og ungdomsaktivist Talent Jumo snakke med hovedpersonene i filmen om ungdoms fremtid i Zimbabwe. Kan den dialogen og vennskapet de to har utviklet motivere til fredelig sameksistens og sunn politisk debatt også blant ungdom?

Les mer: Politisk spill i Zimbabwe

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon