Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

skal skoler beskyttes fra angrep

- Å gi skoler og universiteter lignende beskyttelse som sykehus er et ambisiøst, men realistisk prosjekt som i fremtiden vil kunne gi studenter og lærere etterlengtet beskyttelse. Dagens tragiske angrep i Pakistan understreker viktigheten av å få på plass de nye retningslinjene, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

- Dagens angrep i Pakistan er en del av et globalt problem. De siste ti årene har militære styrker angrepet, okkupert, eller brukt skoler som en del av krigføringen i hele 25 land, forteller SAIH-lederen.

Les kronikk av SAIH, Flyktninghjelpen og Redd Barna på NRK Ytring: Når skolen er et terrormål

I Syria har over 3645 skoler blitt ødelagt de tre siste årene. I disse dager er 35 skoler okkupert i Sør-Sudan, og senest i november ble 47 tenåringer drept i et bombeangrep mot en skole i Yobe, Nigeria.

Som medlemmer i Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning fra angrep (GCPEA) har SAIH deltatt aktivt i arbeidet med å få på plass nye internasjonale retningslinjer for å beskytte utdanning mot militær bruk. Retningslinjene, kalt The Lucens Guidelines, handler om å gjøre utdanningsinstitusjoner til nøytrale, ikke-militære soner i tråd med internasjonale humanitære regler.

I dag blir Lucens Guidelines lansert i FN i Genève. Lanseringen av retningslinjene kommer på plass etter over to år med omfattende konsultasjoner med regjeringer, militærstyrker, FN-organisasjoner og sivilsamfunn.

Norge vil ta lederrolle

- Det er tydelig at verden ikke vil nå tusenårsmålet om utdanning for alle barn innen 2015. Fremdeles er hele 57 millioner barn i barneskolealder uten skolegang. Halvparten av dem bor i konfliktområder. En viktig årsak til dette er at skolene deres har blitt trukket inn i konflikten, forteller Wichne Pedersen.

De nye retningslinjene skal igjen forankres i nasjonal lovgivning og militær doktrine i så mange land som mulig. Etter press fra SAIH, Flyktninghjelpen og Redd Barna har Norges regjering sagt at de vil ta en global lederrolle i å fremme retningslinjene internasjonalt.

- Når skoler angripes går ofte liv tapt. I tillegg ødelegges framtidsutsiktene til en hel generasjon. Men skoler er ikke bare avgjørende for å sikre god utdanning. Selv i de mørkeste konflikter er det viktig at utdanning beskyttes, for ved å opprettholde undervisningen sender man et viktig signal til alle elever om at vi planlegger for en tid uten konflikt, avslutter SAIH-lederen.

Les også: Skoler bombet, drømmer knust

Se her for mer informasjon om retningslinjene.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon