Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Menneskerettighetsforkjempere fengsles i Colombia

20. april arresterte colombianske myndigheter rundt 30 personer i det sørvestlige Colombia. Fellesnevneren for disse er at de alle er menneskerettighetsforkjempere og sosiale ledere. Blant dem er Sara Quiñones Valencia og hennes mor Tulia Maris Valencia. Begge blir anklaget for å være tilknyttet ELN (Ejército de Liberación Nacional – den nasjonale frigjøringsarmeen). Sara og Tulia Maris er begge aktivister i den afrocolombianske organisasjonen PCN – Proceso de Comunidades Negras, og har risikert livene sine for å kjempe for afrocolombianeres rettigheter.

Kriminalisering og fengsling av sosiale ledere er en kjent strategi i Latin-Amerika. I 2012 ble en annen PCN-aktivist, Felix Banguero, arrestert under lignende omstendigheter, mistenkt for å ha bånd til FARC. Banguero ble løslatt etter to år i fengsel, etter at det viste seg at det ikke fantes tilstrekkelige beviser for koblingen mellom ham og FARC.

Sara var i Norge for to år siden, og møtte norske organisasjoner – blant andre SAIH – og Utenriksdepartementet. Anledningen var en reise rundt i Europa for å fremme afro-colombianeres rettigheter og kreve at de ble hørt i fredsforhandlingene med FARC. I møtene med forskjellige aktører her i Norge var et av temaene som ble tatt opp hvordan gerilja og væpnede grupper bedrev vold mot lokalbefolkning. Hun fortalte om hvordan det var å å leve i kryssilden mellom ulike væpnede grupper. Kontinuerlige drapstrusler førte til at Sara hadde da måttet flykte fra hjemmet sitt i Tumaco til Cali, sammen med sin mor, som nå også er fengslet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon