Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Menneskerettighetsforkjempere fengsles i Colombia

20. april arresterte colombianske myndigheter rundt 30 personer i det sørvestlige Colombia. Fellesnevneren for disse er at de alle er menneskerettighetsforkjempere og sosiale ledere. Blant dem er Sara Quiñones Valencia og hennes mor Tulia Maris Valencia. Begge blir anklaget for å være tilknyttet ELN (Ejército de Liberación Nacional – den nasjonale frigjøringsarmeen). Sara og Tulia Maris er begge aktivister i den afrocolombianske organisasjonen PCN – Proceso de Comunidades Negras, og har risikert livene sine for å kjempe for afrocolombianeres rettigheter.

Kriminalisering og fengsling av sosiale ledere er en kjent strategi i Latin-Amerika. I 2012 ble en annen PCN-aktivist, Felix Banguero, arrestert under lignende omstendigheter, mistenkt for å ha bånd til FARC. Banguero ble løslatt etter to år i fengsel, etter at det viste seg at det ikke fantes tilstrekkelige beviser for koblingen mellom ham og FARC.

Sara var i Norge for to år siden, og møtte norske organisasjoner – blant andre SAIH – og Utenriksdepartementet. Anledningen var en reise rundt i Europa for å fremme afro-colombianeres rettigheter og kreve at de ble hørt i fredsforhandlingene med FARC. I møtene med forskjellige aktører her i Norge var et av temaene som ble tatt opp hvordan gerilja og væpnede grupper bedrev vold mot lokalbefolkning. Hun fortalte om hvordan det var å å leve i kryssilden mellom ulike væpnede grupper. Kontinuerlige drapstrusler førte til at Sara hadde da måttet flykte fra hjemmet sitt i Tumaco til Cali, sammen med sin mor, som nå også er fengslet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet
Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.

Nyhet

Mot slutten for militærjuntaen i Myanmar

For noen uker siden ble jeg kontaktet av en sentral kilde i Myanmar som fortalte at europeiske diplomater (inkludert norske) har vurdert å støtte militærets planer om nyvalg for å stabilisere landet. Min informant var sjokkert over denne viljen til å legitimere regimet, selv om det unektelig er i tråd med den realpolitiske pragmatismen som har preget responsen etter kuppet i 2021.

Les nyhet
To elever holder opp hvert sitt kunstverk. To elever holder opp hvert sitt kunstverk.

Nyhet

OD-dagen, studentaktivisme, og kunst

OD-dagen 2023 ansatte vi syv elever fra ungdom- og videregåendeskole i Oslo.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon