Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Melder om krise i havneby i Colombia

Den sivile streiken startet 16. mai. For å sikre en fredelig demonstrasjon, organiserte lokalbefolkningen kulturelle aktiviteter, og blokkerte hovedveien som går mot havna i byen. Både barn og eldre var også del av den rolige demonstrasjonen. En rekke organisasjoner gikk sammen om streiken.

Den 19. mai beordret forsvarsdepartementet spesialstyrken ESMAD til å angripe de fredelige demonstrantene med tåregass og gummikuler. Flere ble såret, blant annet ble flere barn hardt rammet av tåregassen og måtte til sykehus.

De siste døgnene har ESMAD også angrepet nabolag på nattestid og kastet tåregass ved midnatt mens folk ligger og sover. Menneskerettighetskomiteen i gruppen som koordinerer streiken melder at flere familier er rammet av tåregass og mange ungdommer er skadet. Det rapporteres om skyting, men de har enda ikke fått bekreftet om det er brukt gummikuler eller ekte kuler.

ESMAD har ikke valgt å hindre plyndring som har foregått i kaoset, men heller valgt å fokusere på fredelige demonstranter.

Fredsavtale når ikke gjennom

Buenaventura er en by med en halv million innbyggere, de fleste afroetterkommere. 80% lever i fattigdom, 60% er arbeidsløse. Det er svært begrenset helsetilbud, frafallet fra skolen er høyt, og innbyggerne mangler vann 126 dager årlig. Samtidig er det gjort store investeringer i byen for å bygge ut kapasiteten til havnen, som er Colombias største stillehavshavn hvor mye av importen til landet går gjennom. Det satses også mye på å bygge ut for turisme.

Sju nabolag i Buenaventura blir tvangsflyttet for å gi plass til disse prosjektene. Buenaventura er svært forurenset, fordi kull lagres åpent. Økonomiske interesser blir mye viktigere enn menneskerettigheter i Buenaventura.

SAIH samarbeider med flere organisasjoner med tilstedeværelse i Buenaventura; afrocolombianerorganisasjonen PCN og sivilsamfunnsorganisasjonene NOMADESC og COALICO. Arbeidet er også del av SAIHs Operasjon Dagsverk-prosjekt. I fjorårets OD- kampanje formidlet SAIH mye informasjon om situasjonen i Buenaventura, og OD og SAIH var på besøk i byen i juni i fjor.

Til tross for at fredsavtalen kom i havn i Colombia før jul, tyder mye på liten vilje til faktisk gjennomføring av lovnadene, noe eksemplet Buenaventura illustrerer. Menneskerettighetsbruddene i landet fortsetter, melder flere partnere.

«Menneskerettighetsteamet i PCN ber det internasjonale samfunnet om å kreve at president og Nobelprisvinner Juan Manuel Santos umiddelbart stopper ESMAD, politiet og militæret om å stanse angrepene på sivile og å sikre at dialogen kan fortsette uten grov undertrykkelse», skriver Charo Mina Rojas fra menneskerettighetskomiteen i PCN i e-post til SAIH.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet
Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.

Nyhet

Mot slutten for militærjuntaen i Myanmar

For noen uker siden ble jeg kontaktet av en sentral kilde i Myanmar som fortalte at europeiske diplomater (inkludert norske) har vurdert å støtte militærets planer om nyvalg for å stabilisere landet. Min informant var sjokkert over denne viljen til å legitimere regimet, selv om det unektelig er i tråd med den realpolitiske pragmatismen som har preget responsen etter kuppet i 2021.

Les nyhet
To elever holder opp hvert sitt kunstverk. To elever holder opp hvert sitt kunstverk.

Nyhet

OD-dagen, studentaktivisme, og kunst

OD-dagen 2023 ansatte vi syv elever fra ungdom- og videregåendeskole i Oslo.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon