Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Melder om krise i havneby i Colombia

Den sivile streiken startet 16. mai. For å sikre en fredelig demonstrasjon, organiserte lokalbefolkningen kulturelle aktiviteter, og blokkerte hovedveien som går mot havna i byen. Både barn og eldre var også del av den rolige demonstrasjonen. En rekke organisasjoner gikk sammen om streiken.

Den 19. mai beordret forsvarsdepartementet spesialstyrken ESMAD til å angripe de fredelige demonstrantene med tåregass og gummikuler. Flere ble såret, blant annet ble flere barn hardt rammet av tåregassen og måtte til sykehus.

De siste døgnene har ESMAD også angrepet nabolag på nattestid og kastet tåregass ved midnatt mens folk ligger og sover. Menneskerettighetskomiteen i gruppen som koordinerer streiken melder at flere familier er rammet av tåregass og mange ungdommer er skadet. Det rapporteres om skyting, men de har enda ikke fått bekreftet om det er brukt gummikuler eller ekte kuler.

ESMAD har ikke valgt å hindre plyndring som har foregått i kaoset, men heller valgt å fokusere på fredelige demonstranter.

Fredsavtale når ikke gjennom

Buenaventura er en by med en halv million innbyggere, de fleste afroetterkommere. 80% lever i fattigdom, 60% er arbeidsløse. Det er svært begrenset helsetilbud, frafallet fra skolen er høyt, og innbyggerne mangler vann 126 dager årlig. Samtidig er det gjort store investeringer i byen for å bygge ut kapasiteten til havnen, som er Colombias største stillehavshavn hvor mye av importen til landet går gjennom. Det satses også mye på å bygge ut for turisme.

Sju nabolag i Buenaventura blir tvangsflyttet for å gi plass til disse prosjektene. Buenaventura er svært forurenset, fordi kull lagres åpent. Økonomiske interesser blir mye viktigere enn menneskerettigheter i Buenaventura.

SAIH samarbeider med flere organisasjoner med tilstedeværelse i Buenaventura; afrocolombianerorganisasjonen PCN og sivilsamfunnsorganisasjonene NOMADESC og COALICO. Arbeidet er også del av SAIHs Operasjon Dagsverk-prosjekt. I fjorårets OD- kampanje formidlet SAIH mye informasjon om situasjonen i Buenaventura, og OD og SAIH var på besøk i byen i juni i fjor.

Til tross for at fredsavtalen kom i havn i Colombia før jul, tyder mye på liten vilje til faktisk gjennomføring av lovnadene, noe eksemplet Buenaventura illustrerer. Menneskerettighetsbruddene i landet fortsetter, melder flere partnere.

«Menneskerettighetsteamet i PCN ber det internasjonale samfunnet om å kreve at president og Nobelprisvinner Juan Manuel Santos umiddelbart stopper ESMAD, politiet og militæret om å stanse angrepene på sivile og å sikre at dialogen kan fortsette uten grov undertrykkelse», skriver Charo Mina Rojas fra menneskerettighetskomiteen i PCN i e-post til SAIH.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon