Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

MDC trekker seg fra valget i Zimbabwe

(image) Mordgan Tsvangerai (Foto: Creative Commons/Flickr Frontline Blogger)

Dette er ikke en valgkamp, dette er krigFra 1. valgrunde av presidentvalget ble avholdt 29. mars og fram til i dag melder MDC om at 85 MDC-medlemmer er drept, 200 000 tilhengere har mistet sine hjem og er på flukt. MDC har ikke fått tillatelse til å holde valgmøter, deres øverste ledere har kontinuerlig blitt arrestert og trakassert og partiet har ikke fått lov å annonsere i de statseide mediakanalene, det være seg tv, radio og aviser.

De zimbabwiske statsmediene har fremstilt MDC som et parti som er i hendene på den vestlige verden. ZANU PF har ikke bare brukt partiapparatet i sin terrorkampanje, men hele statsapparatet, inkludert politiet og hæren.

MDCs presidentkandidat Morgan Tsvangerai sa i sin pressemelding søndag at det var meningsløst for MDC å delta i valget ettersom valgresultatet ville bli avgjort av den sittende presidenten og ikke av folket. MDCs leder ønsket også å forhindre at flere liv gikk tapt. I sin pressekonferanse sa Tsvangirai blant annet at vi kan ikke oppfordre folket til å stemme når stemmen kan koste dem deres liv. Tiney Munetsi, organisasjonssekretær for MDC i Harares største forstad Chitungwiza har stor forståelse for partilederens beslutning om å trekke seg fra valget. Han forteller at MDCs valgobservatører på landsbygda har blitt angrepet av ZANU PF tilhengere og at det verken er rom for MDC i byene eller på landsbygda etter at ZANU PF har utplassert krigsveteraner og ungdomsmilits over hele landet for å skremme MDC å drive valgkamp.

Riktig av MDC å trekke seg? Det er ikke første gang MDC diskuterer deltakelse eller ikke deltakelse ved valg i Zimbabwe med utgangspunkt i at den sittende regjering ikke følger South African Development Community (SADC) sine retningslinjer for hvordan valg skal gjennomføres for å kunne defineres som frie og rettferdige. Opposisjonspartiet har mye å tape uansett hvilken strategi det velger. Tsvangerais beslutning om å trekke seg er etter utviklingen i valgkampen logisk, spesielt etter at Mugabe i forrige uke gikk offentlig ut og sa at han ikke ville godta at det som ble oppnådd under frigjøringskrigen skulle gå tapt gjennom et demokratisk valg. Ifølge Mugabe er det kun gud som kan frata ham makten.

ZANU PF synes imidlertid ikke å la seg påvirke av Tsvangirais beslutning og synes å planlegge å gjennomføre valget uten Tsvangirais deltakelse. Sikhanyiso Ndlovu, den zimbabwiske informasjonsministeren fortalte i en samtale med en BBC-reporter at det nå var for sent å stoppe valgprosessen og at ZANU PF ikke ønsket å ta fra folket deres konstitusjonelle rett til å velge sin leder. Utfallet av MDCs avgjørelse om å trekke seg kan være at Mugabe vil vinne valget og argumentere for at han har et legitimt mandat til å styre landet.

Økt internasjonalt pressDet kan imidlertid vise seg at MDCs valg om å trekke seg øker det internasjonale presset på Mugabe og at vi nå er nærmere en politisk løsning enn tidligere. Det er allerede tegn på at ledere i regionen ikke vil akseptere Mugabe som en legitim vinner av valget dersom ZANU PF velger å gjennomføre valget. Zambias president Levy Mwanawasa, som for tiden er leder av SADC, fortalte at det var en skandale hvis SADC fortsatte å tie om Zimbabwe. Han gikk så langt som å si at det ville være et dårlig tegn dersom ikke flertallet av SADCs ledere var enig med ham fordi det ville sette alle i et dårlig lys. Mwanawasa rådet myndighetene i Zimbabwe til å utsette valget til forholdene var tilrettelagt for frie og demokratiske valg i henhold til zimbabwes konstitusjon.

Allerede før Mwanawasas uttalelse hadde flere av SADC-landenes ledere uttalt seg offentlig om situasjonen i zimbabwe. Angolas president, Jose Eduardo dos Santos ba i full offentlighet om at Mugabe måtte sette en stopper for volden og trakasseringen som nå fant sted i landet. Dos Santos har lenge vært en av Mugabes trofaste støttespillere så hans kritikk vil trolig ha innvirkning. Representanter for African Union har gått ut og sagt at de er bekymret over at volden har tiltatt opp mot 2. valgomgang. Sør-Afrikas president Mbeki som har mandat fra SADC til å føre ZANU PF og MDC til forhandlingsbordet, gikk 22. juni ut og sa at han fortsatt så det som nødvendig at den politiske ledelsen fra begge partiene kom sammen for å finne en felles løsning på utfordringene i Zimbabwe.

Trakk seg for å unngå å tape ansiktSpørsmålet er om Mugabe og hans støttespillere lar seg påvirke av noen som helst når valgseieren, fra deres ståsted, allerede synes å være sikret. Zimbabwes justisminister, Patrick Chinamasa mener Tsvangirai har trukket seg fordi han innser at slaget er tapt og at opposisjonens presidentkandidat trakk seg for å unngå å miste ansikt. Chinamasa hevder at Tsvangirai ikke var godt nok forberedt til å holde valgkampen ut. Han forventet en sprint og ikke en maraton sier justisministeren.

FN sikkerhetsråd skal diskutere situasjonen i Zimbabwe mandag 23. juni. Tidligere har FN vært handlingslammet fordi Russland og Kina har motsatt seg innblanding i en krise de mener er et lands interne problemer.

På nåværende tidspunkt er det vanskelig å si i hvilken retning Zimbabwe vil utvikle seg. Spørsmålene synes å være langt flere enn svarene:

Vil Tsvangirai igjen skifte mening og stille til valg fredag 27. Juni? Vil Mbeki, med støtte fra SADC, AU og FN, få partene sammen og komme fram til en politisk løsning på landets utfordringer? Eller vil det til slutt bli økonomien som feller Mugabe og ZANU PF?

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon