Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Lihkku beivvin!

Fortsatt en viktig markering

Samefolkets dag markeres hvert år til minne om den 6. februar i 1917, da ble det første landsmøtet for samer holdt i Trondheim. Om lag hundre samer fra Norge og Sverige møttes for første gang i historien på tvers av landegrensene for å diskutere felles interesser og problemstillinger. For SAIH og våre partnere er kampen for urfolks rettigheter i ryggraden av vårt arbeid.

2019 er FNs år for urfolksspråk og er en viktig markering av statusen til disse språkene. Som en konsekvens av koloniseringsprosesser regnes mange urfolksspråk i dag for å være utrydningstruet. Alle de tre samiske språkene står på UNESCOs liste over truede, alvorlig truede eller nesten utdødde språk. I Khrono i dag skriver SAIH-leder Beathe Øgård og Lill Tove Fredriksen ved Universitetet i Tromsø om hvordan språket er «hjertet til tankenes hjem» og beskriver de dyptliggende årsakene til hvorfor det er livsnødvendig å anerkjenne urfolks språk og rettigheter innenfor høyere utdanning verden over.

Anerkjennelse av urfolksuniversiteter

Både i Norge og internasjonalt er anerkjennelse av urfolksuniversiteter en viktig sak for oss, og et redskap i det vi mener er en nødvendig avkoloniseringsprosess i akademia. Dette handler ikke om å endre vitenskapens prinsipper og metoder eller erstatte vestlig kunnskap, men om å anerkjenne og respektere at andre perspektiver og kunnskapssystemer har en verdi.

En gledelig nyhet i høst var derfor da vår partner UAIIN i Colombia ble godkjent som offentlig urfolksuniversitet. Vi har allerede vært partnere med URRACAN i Nicaragua i mange år, også et urfolksuniversitet. Sammen med representanter fra disse partnerne deltok vi nylig på World Indigenous Research and Education Conference (WIREC) sammen med studentdemokratiet på Samisk Høgskole som er medlemmer av SAIH i Norge.

Educate yourself!

Vil du bli enda mer opplyst om samenes historie i Norge? I dag er en gyllen anledning for å ta en lytt til radioserien «I Elsa Laulas fotspor», som er kalt opp etter den samiske foregangskvinnen som samlet samene i Trondheim for litt over 100 år siden.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon