Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Lihkku beivvin!

Fortsatt en viktig markering

Samefolkets dag markeres hvert år til minne om den 6. februar i 1917, da ble det første landsmøtet for samer holdt i Trondheim. Om lag hundre samer fra Norge og Sverige møttes for første gang i historien på tvers av landegrensene for å diskutere felles interesser og problemstillinger. For SAIH og våre partnere er kampen for urfolks rettigheter i ryggraden av vårt arbeid.

2019 er FNs år for urfolksspråk og er en viktig markering av statusen til disse språkene. Som en konsekvens av koloniseringsprosesser regnes mange urfolksspråk i dag for å være utrydningstruet. Alle de tre samiske språkene står på UNESCOs liste over truede, alvorlig truede eller nesten utdødde språk. I Khrono i dag skriver SAIH-leder Beathe Øgård og Lill Tove Fredriksen ved Universitetet i Tromsø om hvordan språket er «hjertet til tankenes hjem» og beskriver de dyptliggende årsakene til hvorfor det er livsnødvendig å anerkjenne urfolks språk og rettigheter innenfor høyere utdanning verden over.

Anerkjennelse av urfolksuniversiteter

Både i Norge og internasjonalt er anerkjennelse av urfolksuniversiteter en viktig sak for oss, og et redskap i det vi mener er en nødvendig avkoloniseringsprosess i akademia. Dette handler ikke om å endre vitenskapens prinsipper og metoder eller erstatte vestlig kunnskap, men om å anerkjenne og respektere at andre perspektiver og kunnskapssystemer har en verdi.

En gledelig nyhet i høst var derfor da vår partner UAIIN i Colombia ble godkjent som offentlig urfolksuniversitet. Vi har allerede vært partnere med URRACAN i Nicaragua i mange år, også et urfolksuniversitet. Sammen med representanter fra disse partnerne deltok vi nylig på World Indigenous Research and Education Conference (WIREC) sammen med studentdemokratiet på Samisk Høgskole som er medlemmer av SAIH i Norge.

Educate yourself!

Vil du bli enda mer opplyst om samenes historie i Norge? I dag er en gyllen anledning for å ta en lytt til radioserien «I Elsa Laulas fotspor», som er kalt opp etter den samiske foregangskvinnen som samlet samene i Trondheim for litt over 100 år siden.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon