Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Landsforvist radio i Zimbabwe endelig luften

(image) Programleder Ngcwele i Radio Dialogue

Åtte år med radio, uten radiosendinger.I åtte år har ungdommer i en av Zimbabwes største byer, Bulawayo, drevet lokal radio - uten å være på luften. I stedet har de gjort opptak på skoler eller andre arenaer der folk samles, slik har de kunnet ha direktesendinger uten å gå via luftbølger. Opptakene er også blitt spilt inn på CDer og kassetter, og så blitt distribuert til busser, markedsplasser, ungdomsklubber, skoler.

Effektivt og tilgjengeligRadio er en av de mest effektive og tilgjengelige måtene å spre informasjon på i Zimbabwe. Informasjonen blir enda mer tilgjengelig når sendingene kan gjøres på morsmålet. Derfor oppleves lokalradio som en trussel mot makthaverne. I de senere år har Mugabes regime strammet inn medielovgivingen, og en konsekvens er at ingen av lokalradioene får lisens.

Glad for å være på luften, men frykter represalierNå har Radio Dialogue fått hjelp fra De Arabiske Emirater, og sender på kortbølger fra Midtøsten. Første mars kunne de ha sine først sendinger på luften! En lokalradio-entusiast i Finland kunne melde at han fikk inn et program der de snakket Shona, som er morsmålet til ungdommene i Bulawayo. Allikevel er gleden over å være på luften blandet med frykten for at Mugabes folk vil slå til mot deres lokaler og ansatte. Opposisjonspartiet MDC, som vant valget i fjor, har etter mye press og lange forhandlinger dannet en ny samlingsregjering sammen med Zanu-PF. Opposisjonspartiet har, i kraft av å være en del av regjeringen, lovet å kjempe for ytringsfriheten og frie medier. Det knytter seg spenning til denne muligheten. Mest av alt ønsker jo ungdommene som driver Radio Dialogue at deres sendinger skal bli ønsket velkommen hjem til Zimbabwe.

Her er sendeskjema:

Zimbabwe Community Radio 10pm - 11pm every night10:00 Ndebele – 10:25 English – 10:45 Shona – 11:00Short Wave 5935 kHz until March 28 from March 29 5995 kHz

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon