Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

"Kvinner utdanning, slik at de får makt"

I anledning 2015, året hvor Tusenårsmålene skal oppnås og nye bærekraftsmål skal settes, spør vi ulike 20-åringer i våre partnerland om deres tanker om framtiden.

Navn: Tendai Fortune Goronga (20)Bakgrunn: Aktiv i Female Student Network (FSN) og studerer Human Resources på Great Zimbabwe University, 3. år

Hva brenner du for?

- Jeg vil at kvinner skal komme i maktposisjoner. Vi kvinner må ha jobber. Sånn som det er nå, må kvinner vaske og gjøre plikter som mødre. Da blir du bare hjemme. Vår kultur gir oss unge kvinner en arbeidsmengde som er så stor. Kvinner må bli respektert like mye som menn. Kvinner må være likestilte med menn. Vi har for få forbilder, og de få kvinner vi har som gjør karriere er alenemødre. Da blir de kritisert av andre. Og vi får høre; «vil du bli som henne?».

Hva er ditt håp for fremtiden?

- Kvinner skal ikke bli sett på som "lage-baby-maskiner". Vi har en annen rolle å spille, som vi må bli respektert for. Menn må betale en pris for dette. Menn betaler brudepris og kvinner blir sett på som menns eiendom. Kvinnelige studenter må bli respektert på andre områder enn hjemmefronten. Det må aksepteres at vi kan ha ulike roller. Hele samfunnet må bidra til at kvinner også har en fremtid.

Hva mener du er det viktigste for de nye utviklingsmålene etter 2015?

- Det må være utdanning. For meg kan det virke som at utviklingsmålene handler om å utrydde fattigdom og barnesykdommer. Men sånn er det ikke, alt kommer fra utdannelse. Kvinner må få utdanning, slik får de makt. Det vil gi oss mulighet til å få en inntekt. Med høyere utdanning kan vi bidra økonomisk. Da kan kvinner vite hvor mange barn de vil ha. Hvis en kvinne bare arbeider hjemme eller med å selge vare fra boder, har de ikke nok penger til å mate sine barn eller vaksinere dem. Utdanning er svaret!

Les mer om Zimbabwe.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon