Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kvinner mest rammet av den økonomiske krisen i Nicaragua

(image) Foto: Creative Sommons "Lon&Queta" Butikk, Malacatoya, Granada, Nicaragua

Den nicaraguanske regjeringen anslår at landet ligger an til å miste 29 000 arbeidsplasser i løpet av 2009. Analyser fra tankesmien FUNIDES viser at opp til 64 000 flere mennesker vil havne under fattigdomsgrensa innen utgangen av året. I et land der 47 % av befolkning allerede må overleve på under 2 dollar dagen, er dette svært alvorlig, og undersøkelser viser at det er Nicaraguas kvinner som blir hardest rammet av den økonomiske krisen.

Kvinner rammet hardt i eksportrettet produksjon25 000 arbeidsplasser har allerede forsvunnet i den utsatte maquila-sektoren i Nicaragua siden 2008 - og 85% av de som har mistet jobben er kvinner. De aller fleste har havnet på bar bakke uten noen slags kompensasjon fra arbeidsgiver. Maquilas, eller sweatshops, er fabrikkanlegg som produserer for eksport, opprettet i så kalte ”frie soner” der bedrifter får spesielle tilbud om lav eller null skatt, og ofte er helt eller delvis unntatt nasjonale arbeidsmiljøstandarder. I Nicaragua har de vanligvis nordamerikanske eller asiatiske eiere.

Aktiv fagbevegelseMaquila-industrien begynte å etablere seg massivt i Nicaragua siden 1991 og står for meste parten av alle arbeidslovbrudd. I løpet av de siste 5 årene er over 100 000 anklager registrert. Fagbevegelsen slår alarm om at maquilas nå bruker den økonomiske krisen som en unnskylding for å sparke gravide og syke kvinner. Etter et intenst lobbyarbeid fra fagbevegelsen, inngikk det nicaraguanske Arbeidsdepartement i mars en avtale med maquila-sektoren som hever minstelønn for sektoren med 8 % dette året og med 12 % i 2010, samt garanterer bedre arbeidsvilkår.

ILO: ledighet for kvinner i Mellom-Amerika stigerI en fersk rapport skriver ILO (FNs organisasjon for Arbeidslivet) at arbeidsledigheten blant kvinner i Mellom-Amerika kommer til å stige betydelig i månedene som kommer. ”Kvinner representer 40 % av ansatte, men er mest utsatt for å miste jobben på grunn av historisk diskriminering”, sier rapporten.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon