Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kritiserer rettssak mot marokkanske studenter

(image) 11 studenter fra Cadi Ayyad Marrakesh University i Marokko ble i juli 2009 dømt til fire års fengsel for konfrontasjoner mot politiet. Nå anker de saken, og Amnesty International melder om en urettferdig rettssak.

I mai 2008 ble elleve marokkanske studenter arrestert som følge av en demonstrasjon for økt ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og fri rett til folkelige samlinger. I selve arrestasjonen av studentene ble politiet beskyldt for overdreven bruk av vold, og Amnesty International melder om tydelige spor etter fysisk vold og tortur på de elleve når de ble stilt for retten.

Familiemedlemmer og andre studenter skal ha blitt nektet adgang til rettssalen under høringene. Dette bryter med marokkansk lov om rettferdig rettergang da anklagede har rett til en offentlig høring.

I følge Amnesty International er omstendighetene rundt hendelsen som kuliminerte i arrestasjonen av studentene høyst omdiskutert. Straffemyndigheter og politivesen i Marrakesh hevder at studentene opptro voldelig overfor politi og sikkerhetsstyrker som var til stede, mens studenter, politiske bevegelser og menneskerettighetsorganisasjoner (image) mener at politiet brukte i overkant harde midler for å stoppe demonstrasjonstoget.

Amnesty mener at det ikke har blitt gjennomført en tilstrekkelig uavhengig granskning av opptøyene, og organisasjonen oppfordrer marokkanske myndigheter til å respektere sitt internasjonale ansvar om å ikke torturere eller skade anholdte eller fengslede mennesker.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon