Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kritiserer norsk næringsliv i okkuperte Vest-Sahara

(image) Den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Aminatou Haidar krever at selskapet avslutter sine uetiske transporter. Haidar er menneskerettighetsforkjemper fra Vest-Sahara, og vunnet flere priser for sitt arbeid. Hun skjønner ikke at norske selskaper kan være aktive i prosjekter i okkuperte Vest-Sahara.

– Dette er plyndring av det saharawiske folks ressurser, sier Haidar.

Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara begynte etter at koloniherren Spania trakk seg ut av landet i 1975. En stor del av motivasjonen bak okkupasjonen var fosfatrikdommer i landet. Disse ressurser er nå norsk-eide Gearbulk er i ferd med å frakte ut av landet. Selskapet trosser dermed UD sin fraråding av all form for næringsvirksomhet i området. Etter at tre andre shippingselskaper det siste året har stoppet sin fosfattransport fra Vest-Sahara står fremdeles det bergensbaserte rederiet på sitt og fortsetter engasjementet.– Gearbulks deltakelse i plyndringen er med på å legitimere den marokkanske okkupasjonen og alle overgrepene vi blir utsatt for. Disse mineralene skulle Vest-Saharas folk bygge sin framtid på, sier Haidar.

Gearbulk kan ha transportert fosfater ut av Vest-Sahara til en verdi på en milliard kroner. På ett enkelt skip kan de få plass til fosfat til 70 millioner kroner. Til sammenlikning mottar de saharawiske flyktningene bare en brøkdel. Ett enkelt Gearbulk-skip kan være opptil 25 ganger så verdifullt som det norske myndigheter gir i bistand til flyktningene årlig.

I juni gjennomførte Gearbulk enda en forsendelse fra Vest-Sahara til New Zealand.

Videoklipp (saken forsetter under):


[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon