Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kriminalisering og Stigma knyttet til HIV erfaringer fra Norge og fra Sør

Innledere:

Bjørn Richard Nuland – Fafo institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning Maud Hals – Leger uten grenser Inger-Lise Hognerud - Hiv Norge Siri Luthen – SAIH (ordstyrer) Kriminalisering og stigma er sentrale utfordringer i kampen mot spreding av hiv. Dette gjelder både i land med lav smitte og i de landene som er hardest rammet av hiv-epidemien, og er en aktuell problemstilling både for land i Nord og i Sør. SAIH ønsker å fokusere på debatten rundt hiv, stigma og kriminalisering ut i fra et norsk og et internasjonalt perspektiv, og ønsker å se spesielt på stigma og kriminalisering lokalt i arbeid med hiv globalt. Norge har en av verdens strengeste lovgivninger når det gjelder overføring av smittsomme sykdommer som hiv/aids, den såkalte hiv-paragrafen (§155) i straffeloven. Mens mange mener at denne virker preventivt, argumenterer andre for at denne typen kriminalisering fører til mindre åpenhet og økt stigmatisering. I kampen mot spredning av hiv er slik stigma en alvorlig trussel. I følge FN bør det finnes en egen lovgivning som rammer hiv-positive, her svikter både Norge og mange av de hardt ramma landa i sør. Tid: tirsdag 27.10. Hvor: Aud. 7, SV-fakultetet, Blindern

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon