Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Krever lik rett til høyere utdanning

Studentene kjemper for at myndighetene skal reversere deres overraskende beslutning om en 100 prosent økning av studieavgiftene som ble vedtatt i januar i fjor. I år har økningen på studieavgiften blitt tallfestet til å være på 2000 prosent. Selv i et land der inflasjonen er på over 1000 prosent årlig, er en slik økning enorm. I realiteten betyr denne økningen at høyere utdanning bare vil være tilgjengelig for en liten elite.

Studentene har lenge forsøkt å komme i dialog med myndighetene. Da de ikke har lykkes med denne strategien, valgte studentlederne ved høyere utdanningsinstitusjoner i Bulawayo å vise sin misnøye åpenlyst.

Studentorganisasjonen ZINASUs president, Promise Mkwananzi, advarte president Mugabe mot at studentene ikke lar seg kneble og at fredlige demonstrasjoner vil spre seg til studiesteder over hele landet til utdanningskrisen blir løst. Mkwananzi minnet Mugabe om at artikkel 26 (1) i de universelle menneskerettighetene gir alle rett til utdanning og at artikkel 26 (2) slår fast at minst 26 prosent av et lands brutto nasjonalprodukt skal brukes på utdanning. Arrestasjonene er de siste i en lang rekke siden januar 2006. For knappe to uker siden ble ti studenter arrestert i samme by og ført til en politistasjon som ligger i nasjonalparken Matopos, kjent av turister for sine balanserende steiner og Cecil Rhodes gravsted. Studentene ble forlatt i nasjonalparken 25 kilometer fra Bulawayo etter å ha blitt slått med stokker og knyttnever og presset til å rulle seg i gjørme.

Koordinatoren for ZINASU-sekretariatet, Washington Katema, skriver i en artikkel 19. januar at den stadige økningen i studieavgifter er en planlagt strategi fra myndighetenes side for å destabilisere studentbevegelsen. Myndighetene fremprovoserer ved hjelp av økning av studieavgiften studentdemonstrasjoner, som igjen vil gi myndighetene et påskudd for å stenge universitetene i lengre perioder. På denne måte får de spredt studentene og forhindret at de beholder en sentral plass i demokratiseringsprosessen i Zimbabwe. Denne taktikken ble brukt av myndighetene i 1998 og Katema mener de er på god vei til nok en gang å lykkes med denne metoden. Katema anslår at 31,7 prosent av studentene har måttet avslutte sine studier på grunn av de økte studieavgiftene.

Les kravene fra ZINASU her

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon