Nyhet
Krever lik rett til høyere utdanning
Studentene kjemper for at myndighetene skal reversere deres overraskende beslutning om en 100 prosent økning av studieavgiftene som ble vedtatt i januar i fjor. I år har økningen på studieavgiften blitt tallfestet til å være på 2000 prosent. Selv i et land der inflasjonen er på over 1000 prosent årlig, er en slik økning enorm. I realiteten betyr denne økningen at høyere utdanning bare vil være tilgjengelig for en liten elite.
Studentene har lenge forsøkt å komme i dialog med myndighetene. Da de ikke har lykkes med denne strategien, valgte studentlederne ved høyere utdanningsinstitusjoner i Bulawayo å vise sin misnøye åpenlyst.
Studentorganisasjonen ZINASUs president, Promise Mkwananzi, advarte president Mugabe mot at studentene ikke lar seg kneble og at fredlige demonstrasjoner vil spre seg til studiesteder over hele landet til utdanningskrisen blir løst. Mkwananzi minnet Mugabe om at artikkel 26 (1) i de universelle menneskerettighetene gir alle rett til utdanning og at artikkel 26 (2) slår fast at minst 26 prosent av et lands brutto nasjonalprodukt skal brukes på utdanning. Arrestasjonene er de siste i en lang rekke siden januar 2006. For knappe to uker siden ble ti studenter arrestert i samme by og ført til en politistasjon som ligger i nasjonalparken Matopos, kjent av turister for sine balanserende steiner og Cecil Rhodes gravsted. Studentene ble forlatt i nasjonalparken 25 kilometer fra Bulawayo etter å ha blitt slått med stokker og knyttnever og presset til å rulle seg i gjørme.
Koordinatoren for ZINASU-sekretariatet, Washington Katema, skriver i en artikkel 19. januar at den stadige økningen i studieavgifter er en planlagt strategi fra myndighetenes side for å destabilisere studentbevegelsen. Myndighetene fremprovoserer ved hjelp av økning av studieavgiften studentdemonstrasjoner, som igjen vil gi myndighetene et påskudd for å stenge universitetene i lengre perioder. På denne måte får de spredt studentene og forhindret at de beholder en sentral plass i demokratiseringsprosessen i Zimbabwe. Denne taktikken ble brukt av myndighetene i 1998 og Katema mener de er på god vei til nok en gang å lykkes med denne metoden. Katema anslår at 31,7 prosent av studentene har måttet avslutte sine studier på grunn av de økte studieavgiftene.
Les kravene fra ZINASU her