Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Krever lik rett til høyere utdanning

Studentene kjemper for at myndighetene skal reversere deres overraskende beslutning om en 100 prosent økning av studieavgiftene som ble vedtatt i januar i fjor. I år har økningen på studieavgiften blitt tallfestet til å være på 2000 prosent. Selv i et land der inflasjonen er på over 1000 prosent årlig, er en slik økning enorm. I realiteten betyr denne økningen at høyere utdanning bare vil være tilgjengelig for en liten elite.

Studentene har lenge forsøkt å komme i dialog med myndighetene. Da de ikke har lykkes med denne strategien, valgte studentlederne ved høyere utdanningsinstitusjoner i Bulawayo å vise sin misnøye åpenlyst.

Studentorganisasjonen ZINASUs president, Promise Mkwananzi, advarte president Mugabe mot at studentene ikke lar seg kneble og at fredlige demonstrasjoner vil spre seg til studiesteder over hele landet til utdanningskrisen blir løst. Mkwananzi minnet Mugabe om at artikkel 26 (1) i de universelle menneskerettighetene gir alle rett til utdanning og at artikkel 26 (2) slår fast at minst 26 prosent av et lands brutto nasjonalprodukt skal brukes på utdanning. Arrestasjonene er de siste i en lang rekke siden januar 2006. For knappe to uker siden ble ti studenter arrestert i samme by og ført til en politistasjon som ligger i nasjonalparken Matopos, kjent av turister for sine balanserende steiner og Cecil Rhodes gravsted. Studentene ble forlatt i nasjonalparken 25 kilometer fra Bulawayo etter å ha blitt slått med stokker og knyttnever og presset til å rulle seg i gjørme.

Koordinatoren for ZINASU-sekretariatet, Washington Katema, skriver i en artikkel 19. januar at den stadige økningen i studieavgifter er en planlagt strategi fra myndighetenes side for å destabilisere studentbevegelsen. Myndighetene fremprovoserer ved hjelp av økning av studieavgiften studentdemonstrasjoner, som igjen vil gi myndighetene et påskudd for å stenge universitetene i lengre perioder. På denne måte får de spredt studentene og forhindret at de beholder en sentral plass i demokratiseringsprosessen i Zimbabwe. Denne taktikken ble brukt av myndighetene i 1998 og Katema mener de er på god vei til nok en gang å lykkes med denne metoden. Katema anslår at 31,7 prosent av studentene har måttet avslutte sine studier på grunn av de økte studieavgiftene.

Les kravene fra ZINASU her

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon