Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kreativ kamp mot vold

Så populært er K-Caps ungdomskultursenter, at de rett og slett ikke har mulighet til å ta inn alle som ønsker det. Det er her, i den voldsutsatte townshipen Kwa Mashu, at pengene fra OD 2004 de neste fem årene skal bidra til at ungdom får opplæring og jobbmuligheter som gir dem alternativer til å henge på gata.

K-Cap gir ungdom opplæring innen kunst og media. – Vi ser at ungdommene begynner å skape kreative uttrykk som sier noe positivt om livet!, sier Edmund Mholongo stolt. Edmund er primus motor og mannen som startet K-Cap. Hans mål er å øke ungdommenes muligheter for å få jobb, og å gi dem redskaper til å kommunisere kreativt om livet de opplever i townshipen. Slik bidrar K-Cap til å forebygge vold.

Turné til New YorkSenteret er en vibrerende boble av positiv energi der den ligger i en av de fattigste townshipene i Sør-Afrika. K-Cap har i samarbeid med kommunen fått bygget nye og større lokaler. Her finnes øvingsrom for band, studio, mørkerom, PC-stue hvor designelevene jobber fram nettsider og reklamemateriell for lokale bedrifter og her finnes en teaterscene hvor det hvert år settes opp minst én stor forestilling. Den siste teaterforestillingen K-Cap satte opp, reiste de på turné med til Polen, New York og Bahamas! Pengene som ble jobbet inn under OD 2004 skal brukes til et nytt teaterprosjekt.

KriseområdeSør-Afrikas president Thabo Mbeki erklærte i 1999 Kwa Mashu som et kriseområde på grunn av all volden i townshipen. Kwa Mashu vokste fram som et resultat av det rasistiske regimets brutale tvangsflytting av den svarte befolkningen på 50- og 60-tallet, og har fortsatt store arr etter apartheid, med mye fattigdom og arbeidsledighet. Midt i dette, omtales K-Cap som det viktigste tilholdsstedet for Kwa Mashus ungdom. Etter at K-Cap åpnet, har volden blitt redusert, og folk føler seg tryggere.

Mulig å bekjempe voldDet finnes årsaker til vold, og siden det finnes årsaker er det også mulig å finne måter å bekjempe vold på. I Sør-Afrika er noen av hovedårsakene til vold arven fra apartheid, store økonomiske forskjeller og mangelen på jobber og utdanningsmuligheter. K-Cap gir ungdom muligheter til å bekjempe vold. Ikke bare kan de tilby aktiviteter og et sted å være for ungdom som verken har skoleplass eller jobb, men opplæringen ungdommene får gjør at flere av dem får betalte jobber etterpå. - Du kan skaffe deg et levebrød gjennom opplæringen du får her, sier en av ungdommene i en spørreundersøkelse. – Det er verdifullt å få bekreftelse på at jeg har talenter som jeg kan jobbe med, fortsetter hun.

ResultaterK-Cap har holdt på i over 13 år, og ser gode resultater av arbeidet sitt. - Folk her sier at vi er de eneste som gjør det vi gjør og på den måten vi gjør det, sier Edmund. – De fleste andre prosjekter klarer ikke å holde på fokus eller energien det krever å holde ut. De gir opp etter et halvt år, fortsetter han. Med støtte fra OD 2004 ser han fram til å sette i gang opplæringen av de heldige søkerne som slapp gjennom nåløyet denne gangen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon