Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Klimaforandringene rammer Nicaragua

(image) I Nicaragua er over 51 000 rammet etter at orkanen Ida raserte Mellom-Amerika i begynnelsen av november. I El Salvador er 130 personer rapportert døde og 60 savnet. Orkanen traff Nicaraguas karibiske kyst 5. november og tusenvis av hus, broer og skoler er nå ødelagt. Bare i RAAN (den nordlige karibiske regionen) ble nesten 700 drikkevannskilder forurenset. Malaria, dengue, diaré og hudsykdommer har begynt å spre seg fort som konsekvens av orkanen. Myndighetene innrømmer at den karibiske kysten trenger drikkevann, mat og legehjelp så fort så mulig.

Miljøskolen hardt rammetDen første miljøskolen i Nicaragua som tilbyr utdanning i bærekraftig landbruk og skogforvaltning drevet av SAIHs partner FADCANIC i Wawashang måtte evakueres. Nå er 80 % av avlingen til miljøsenteret ved skolen ødelagt. ”Situasjonen i Wawashang er tragisk og det gjør vond å se ødeleggelsene ved FADCANICs prosjekt” sier ordføreren i Laguna de Perlas, Robert Cuthbert.

Alle SAIHs samarbeidspartnere i Nicaragua jobber på den karibiske kysten som er den fattigste delen av landet. Samtidig er det en region spesielt utsatt for orkaner som i de siste årene har begynt å komme hyppigere og sterkere. I 2005 var det orkan Berta og i 2007 orkan Felix som rammet kysten.

Global oppvarming og orkanerMange studier viser at global oppvarming fører til flere og kraftigere orkaner. En ny studie fra Florida State University peker på at antall sterke orkaner har økt med 31 prosent de siste 25 årene. I samme tidsrom har havtemperaturen økt med en grad.

Mellom 7. og 18. desember møtes 189 land til FN-toppmøte i København med mål om å bli enige om en ny – og forhåpentligvis ambisiøs – internasjonal miljøavtale.

De afrikanske landende spaserte 3. november ut av de pågående klimasamtalene i Barcelona organisert i forkant av toppmøtet i Danmark, i protest mot at verdens rike land ikke vil forplikte seg til større utslipsreduksjoner. La oss håpe at dette sender et sterkt signal om hvor nødvendig en betydelig reduksjon av utslippene er for land i Sør som allerede er rammet av klimaendringene.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon