Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Klimaforandringene rammer Nicaragua

(image) I Nicaragua er over 51 000 rammet etter at orkanen Ida raserte Mellom-Amerika i begynnelsen av november. I El Salvador er 130 personer rapportert døde og 60 savnet. Orkanen traff Nicaraguas karibiske kyst 5. november og tusenvis av hus, broer og skoler er nå ødelagt. Bare i RAAN (den nordlige karibiske regionen) ble nesten 700 drikkevannskilder forurenset. Malaria, dengue, diaré og hudsykdommer har begynt å spre seg fort som konsekvens av orkanen. Myndighetene innrømmer at den karibiske kysten trenger drikkevann, mat og legehjelp så fort så mulig.

Miljøskolen hardt rammetDen første miljøskolen i Nicaragua som tilbyr utdanning i bærekraftig landbruk og skogforvaltning drevet av SAIHs partner FADCANIC i Wawashang måtte evakueres. Nå er 80 % av avlingen til miljøsenteret ved skolen ødelagt. ”Situasjonen i Wawashang er tragisk og det gjør vond å se ødeleggelsene ved FADCANICs prosjekt” sier ordføreren i Laguna de Perlas, Robert Cuthbert.

Alle SAIHs samarbeidspartnere i Nicaragua jobber på den karibiske kysten som er den fattigste delen av landet. Samtidig er det en region spesielt utsatt for orkaner som i de siste årene har begynt å komme hyppigere og sterkere. I 2005 var det orkan Berta og i 2007 orkan Felix som rammet kysten.

Global oppvarming og orkanerMange studier viser at global oppvarming fører til flere og kraftigere orkaner. En ny studie fra Florida State University peker på at antall sterke orkaner har økt med 31 prosent de siste 25 årene. I samme tidsrom har havtemperaturen økt med en grad.

Mellom 7. og 18. desember møtes 189 land til FN-toppmøte i København med mål om å bli enige om en ny – og forhåpentligvis ambisiøs – internasjonal miljøavtale.

De afrikanske landende spaserte 3. november ut av de pågående klimasamtalene i Barcelona organisert i forkant av toppmøtet i Danmark, i protest mot at verdens rike land ikke vil forplikte seg til større utslipsreduksjoner. La oss håpe at dette sender et sterkt signal om hvor nødvendig en betydelig reduksjon av utslippene er for land i Sør som allerede er rammet av klimaendringene.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon