Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Kårer årets verste og beste bistandsvideo

For tredje år på rad organiserer SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) prisutdelingen Radiator Awards i Oslo. Organisasjonen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med sine satiriske videoer om bistandskommunikasjon, som videoen «Radi-Aid: Africa for Norway» i 2012.

SAIH har sett seg lei av de gammeldagse og skadelige innsamlingskampanjene som lanseres år etter år, og håper prisutdelingen vil bidra til en endring.

- Vi ønsker å endre måten bistandsbransjen kommuniserer om utvikling og fattigdom på, og få en slutt på den skadelige bruken av stereotypier i bistandskommunikasjonen, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Seks videoer fra ulike bistands- og hjelpeorganisasjoner er nå plukket ut av en internasjonal fagjury. Hvem som vinner avgjøres gjennom en avstemning på nettsiden www.rustyradiator.com.

- Vi er veldig glade for å se at det var svært mange gode kandidater til The Golden Radiator Award i år. Det viser at det er mulig å samle inn penger til gode formål, uten å bruke nedlatende og skadelige stereotypier, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Juryen plukket blant annet ut Bob Geldofs BandAid30 som en av årets verste bistandsvideoer og har følgende å si om videoens budskap:

- Band Aid30 bidrar til å spre misvisende informasjon og stereotypiske oppfatninger om Afrika som et land(!) preget av elendighet og sykdom. Ebolautbruddet fant sted i tre land i Vest-Afrika. I videoen fremstilles kjendisene som de eneste som kan redde Afrika fra ebola. Filmen er støtende og avskyelig på alle måter.

For SAIH er det minst like viktig å trekke frem de gode eksemplene på organisasjoner som lykkes i å engasjere, uten å ta i bruk stereotypiske fremstillinger av hjelpeløse bistandsmottakere. Her er hva juryen hadde å si om White Helmets Syria og videoen «The Heroes And the Miracle Baby»:

- Det er vanskelig å engasjere folk i det som skjer i Syria fordi situasjonen er så kompleks og fordi det er så mange historier i media som fremstiller syrere som passive og hjelpeløse. Denne bistandsvideoen er svært visuell og presenterer utfordringene på en god måte. Mange organisasjoner setter donorpublikum først. Gjennom denne filmen forsøker de å være troverdig overfor saken fremfor publikum og mulige donorer.

Les mer om årets kandidater og juryens uttalelser, på nettsiden www.rustyradiator.com. Frem til søndag 15. november kan du stemme frem dine favoritter og være med på å avgjøre hvem som vinner årets Golden og Rusty Radiator.

Om prisutdelingen: Prisutdelingen har fått navnet fra en satirisk musikkvideo som SAIH produserte i 2012, med tittelen « Radi-Aid: Africa for Norway» . Videoen er en parodi på "Do they know it's christmas" og fikk over to millioner treff på YouTube.

Nominerte til Rusty Radiator: "One world campaign" – Feed a Child with Jack Stone, "Do they know it's christmas" - BandAid30, "Aid for African Children" – Humanitarian Aid Foundation

Nominerte til Golden Radiator: If Men Had Periods - Manpons" - WaterAid, "Zalissa's Choice" –Kinderpostzegels, ""The Heroes and the Miracle Baby" – White Helmets in Syria

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon