Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kampanjedagboka

SAIHs kampanjeuke kickstartet med Norwatch sin avsløring om at oljefondet har investeringer verdt 2,4 milliarder i gjødselsselskaper som samarbeider med Marokko. SAIH lyktes med å få dekning i Aftenposten, som var den første store avisen som dekket avsløringen. Midt i kampanjeuka ble også ledende menneskerettighetsaktivister fra Vest-Sahara utsatt for alvorlige overgrep av marokkanske myndigheter. SAIH og Støttekomiteen for Vest-Sahara tok initiativ til å samle 18 norske organisasjoner, inkludert alle de politiske ungdomspartiene, bak et brev som ber utenriksminister Jonas Gahr Støre om å protestere ovenfor Marokko. Saken fikk oppmerksomhet i media og og ble sent ut som NTB-melding. Flere lokallag har også fått innlegg og redaksjonelle saker på trykk i studentmedier. (Flere medieoppslag finnes her).

I løpet av kampanjeuka ble det arrangert over 30 kampanjeaktiviteter av 9 forskjellige lokallag. Blant annet er det blitt gjennomført en demonstrasjon i Bergen med slagord FINGRA AV (fos)FATET!, en tretti meter lang mur med checkpoint ble bygget på Blindern, og flere lokallag har hatt forelesningsstunts f.eks ved UiO. På Ås stjal de skolebøker, for så å selge dem tilbake. Tilbakemeldinger som har kommet under kampanjeuka fra besøkende på forskjellige arrangementer understreker at folk er forbløffet over at konflikten ikke har fått den internasjonale oppmerksomheten den fortjener.

Soumaia Hamoudi, en saharawisk student, holdt foredrag flere steder i Norge. Hun inviterte også skipsreder Kristian Jebsen på besøk til sin familie i flyktningleirene i Algerie (Jepsen er deleier i Gearbulk som frakter fosfat fra New-Zeland). Soumaia håpet at han ville ta oppfordringen og få lære litt om konsekvensene av den okkupasjonen han bidrar til å opprettholde. Foreløpig har det ikke kommet noen respons.

(image) SAIH-Kristiansand samler inn underskrifter (Det er fortsatt kampanjeaktiviteter som vil bli arrangert i tiden fremover. Teksten vil bli oppdatert)

Og folkens:

Skriv under oppropet ogLes mer om konflikten, ressurstyveriet & studentkampen

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon