Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Høydepunkter fra 2015

2015 ble et år med mange høydepunkter og gjennomslag for SAIH. Her er et lite tilbakeblikk.

Menneskerettighetsstrategi for Oljefondet I 2014 dokumenterte SAIH i rapporten "Ta først, spørre etterpå" at det ble begått grove brudd på urfolks menneskerettigheter i selskap Oljefondet er investert i. Derfor stilte vi krav om at Oljefondet må få en menneskerettighetsstrategi. Våren 2015 ble det klart at Stortinget lyttet til oss, og nå venter vi spent på hvordan Norges Bank følger opp dette Stortingsvedtaket i 2016!

Feiret 40 år med okkupasjon Temaet for vår politiske kampanje i 2015 var den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara, og på sarkastisk vis feiret vi 40 års jubileet med rekordstor aktivitet over hele landet. Vi ga også ut en rapport som gjennomgikk menneskerettighetsbrudd i det okkuperte Vest-Sahara det siste året, og krevde at menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara må overvåkes.

SAIHs kamp for rettferdighet i Vest-Sahara er ikke over. Vi fortsetter arbeidet i 2016 med en ny kampanje. I år setter vi søkelys på behovet for at folkeavstemningen om uavhengighet avholdes. Følg med utover våren for å se hva vi finner på!

Verdens Beste Nyheter Sammen med Spire og Changemaker ga vi i april ut avisa Verdens Beste Nyheter. Avisen fokuserer på alle de positive endringene som skjer i verden- nyheter som ellers ikke får plass i mediebildet, og som har ført til et særs negativt og misvisende bilde av utviklingen i det globale Sør. I 2016 ønsker vi å oppskalere prosjektet og løfte kampanjen til et nytt nivå. Følg med!

Safe Schools Declaration Verden over blir elever, lærere og utdanningsinstitusjoner angrepet i krig og konfliktsituasjoner. Som medlem i den globale koalisjonen for å beskytte utdanning (GCPEA), har SAIH lenge arbeidet med å få på plass nye, internasjonale retningslinjer for økt beskyttelse av skoler og universiteter. Gleden var derfor stor da stater fra hele verden samlet seg i Oslo i mai for å forplikte seg til å beskytte skoler og universiteter mot militær bruk i konflikt. Les mer her

Swaziland - nytt prosjektland I april vedtok årsmøtet vårt at Swaziland skal være et nytt prosjektland. Swaziland er ett av de siste absolutte monarkier i verden, og Afrikas eneste. Partipolitisk aktivitet er ikke tillatt, og myndighetene er redde for studentengasjement. Derfor er heller ikke studentbevegelsen (SNUS) i Swaziland anerkjent av myndighetene. Støtten fra SAIH bidrar til at SNUS kan fortsette sitt engasjement for kvalitet i utdanningen, for studentrettigheter, for menneskerettigheter og demokrati.

Kontorlokaler I juni flyttet vi inn i nye kontorlokaler i Mariboes gate 8. Her trives vi veldig godt, og nytt av 2016 er det at Organisasjon for Norske Fagskolestudenter har flyttet inn hos oss. Dette synes vi er veldig koselig, og vi håper å få bedre kontakt med denne delen av den norske studentmassen i tiden fremover. Vi har fortsatt noen ledige kontorlokaler hos oss, så om du kjenner en liten, fin organisasjon som vil dele lokaler med oss – rop ut!

To nye utvekslinger med Fredskorpset I 2015 startet vi to nye utvekslinger med Fredskorpset. Gjennom utvekslingen" Change for Academic Freedom" sendte vi to SAIH-representanter for å arbeide hos vår partnerorganisasjon YETT i Zimbabwe i ett år, og i bytte fikk vi Samuel fra Zimbabwe National Student Union og Patience fra Female Student Union til kontoret vårt i Oslo.

Gjennom utvekslingen "Young Women's Leadership Program" tilbrakte seks unge kvinner fra Norge, Zimbabwe og Sør-Afrika først tre måneder hos partnerorganisasjonen vår Katswe Sistahood i Zimbabwe. Nå har de ankommet Oslo, og vi gleder oss til et spennende tilskudd på kontoret vårt de neste månedene.

Snart blir det på ny mulighet til å søke om å delta i disse utvekslingene. Kanskje vil DU jobbe for akademisk frihet eller ungt kvinnelig lederskap i 2016 og 2017? Mer informasjon kommer snart.

Students at Risk I 2012 tok SAIH og NSO initiativ til å opprette en ordning for studenter som på grunn av politisk engasjement er forfulgt i sitt hjemland kan få komme til Norge for å fullføre utdanningen sin. Høsten 2015 ble kravet vårt til virkelighet, da de første deltakerne i Students at Risk-ordningen ankom norske læresteder.

Sammen med NSO, Høyres Studenter og AUF jobber vi nå for at StAR skal bli til en permanent ordning her i Norge. Og samtidig jobber vi for at det skal opprettes en tilsvarende ordning i andre europeiske land. Vi har alt dratt i land to viktige seiere: vi har fått gjennomslag for ordningen i European Peoples Party, det største partiet i EU. I tillegg vedtok European Youth Forum en resolusjon som foreslår implementering av StAR i Erasmus+ systemet. I januar og februar reiser vi rundt på en infoturné for å fortelle om hvorfor vi trenger en permanent ordning for forfulgte studenter. Følg med her: www.studentsatrisk.eu

Radiator Conference og Radiator Awards I desember kåret vi for tredje gang årets verste og beste bistandsvideoer under prisutdelingen Radiator Awards. Vinneren av den rustne radiatoren ble «Do They Know its Christmas» av Bob Geldof, og vinneren av den gylne radiatoren ble organisasjonen White Helmets i Syria for deres video «The Heroes and the Miracle Baby».

Samme dag som prisutdelingen arrangerte vi the Radiator Conference hvor vi sammen med nasjonale og internasjonale gjester diskuterte hvilket ansvar bistandsorganisasjoner og media har for å fremme mer nyanserte fortellinger fra det globale Sør.

Både konferansen og prisutdelingen ble stor suksess med mange oppmøtte og god stemning, og vi fikk stor oppmerksomhet både i nasjonal og internasjonal presse, for eksempel BBC What's Up Africa, the Guardian og Aftenposten.

Bli SAIH Støttespiller! I dag bidrar over 200 000 studenter gjennom semesteravgiften til SAIHs bistandsarbeid. I 2015 ble det også mulig for akademikere og andre å støtte oss gjennom vår nye SAIH Støttespiller-ordning. Ved å bidra med en fast sum i måneden kan man nå støtte studenters og akademikers kamp for retten til utdanning og akademisk frihet verden over. Om du ennå ikke er SAIH Støttespiller, kan du bli det ved å trykke her Vi håper på mange nye støttespillere i 2016!

Vi takker for innsatsen i 2015, og gleder oss til et spennende nytt år!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon