Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Frihandelsavtale med Colombia inkludere menneskerettighetskrav!

Mens forhandlingene om frihandelsavtalen mellom EFTA-landene og Colombia pågikk i 2008 ble 41 tillitsvalgte fra fagbevegelsen drept i Colombia. UNESCO bruker Colombia som case i sin rapport ”Education under Attack” og SAIHs partner ACEU, den største studentorganisasjonen i Colombia, har rapporter som viser at studenter er ofre for trusler, vold, forsvinninger og drap. Etter Sudan er Colombia landet med flest interne flyktninger, og det finnes påviste bånd mellom myndighetene og paramilitære grupper.

SAIH mener en ratifisering av frihandelsavtalen med Colombia slik den foreligger i dag er svært bekymringsverdig. Det å inngå en frihandelsavtale med Colombia uten krav om menneskeretter vil være med på å legitimere et regime som ikke respekter grunnleggende arbeidstakerrettigheter og studentrettigheter.

Norsk utviklings- og utenrikspolitikk, samt norske næringsinteresser, påvirker på ulike måter utdanning og utvikling i Sør. Vi mener en ratifisering av frihandelsavtalen slik den foreligger i dag vil kunne bidra til å forverre menneskerettighetssituasjonen i Colombia.

SAIH krever at:

● Norge ikke inngår en frihandelsavtale med Colombia slik den foreligger per oktober 2010, da den ikke nevner menneskerettigheter og er dårligere på sosiale klausuler enn både EU og USA sine avtaler. Norge må sikre at grunnleggende menneskerettigheter ivaretas i avtalen før den eventuelt inngås.

● Norge fører en samstemt nærings- utviklings- og utenrikspolitikk overfor Colombia, der respekt for menneskerettighetene gjennomgående er integrert.

Med vennlig hilsen

SAIH

v/ leder Runar Myrnes Balto

Sent til

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Nærings- og Handelsminister Trond Giske

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon