Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fortsatt farlig å være student i Colombia

(image) Omar Eduardo Sales og Yuri Viviana Flores i ACEU. Foto: Ketil Blom Haugstulen/Universitas De mottar trusler på Facebook, er på regjeringens lister over “farlige” enkeltpersoner, og opplevde nylig at et sentralt medlem, Carlos Andrès Valencia, ble drept. For Colombias studentiunion ACEU (Asociaciòn Colombiana de Estudiantes Universitarios) er dette et klart tegn på at de ikke skal gi opp.

- Vi føler et sterkt ansvar for å forsvare studenters rettigheter. Og vi er villige til å gå langt for å nå dette, og ta konsekvensene av det. Noen må forsvare offentlig universiteter og demokratiet. Dessuten har sivile organisasjoner i Colombia blitt svakere de siste årene, sier Omar Matos Perilla i ACEU.Sammen med Yuri Viviana Flores, Oscar Eduardo Salas og Ingrid Leonor Hurtado var han på besøk i Norge forrige uke, hvor de holdt foredrag i Trondheim, Bergen, Oslo, Ås, Kristiansand og Stavanger. Les mer om foredragene på bloggene til SAIH Ås og SAIH Bergen.

Langt fra problemfrittDen siste tidens hendelser illustrerer tydelig at situasjonen for colombianske studenter er langt fra problemfri. Fagorganiserte og studenter er stadig utsatt for trusler, vold, forsvinninger og drap i Colombia. Også menneskerettighetsforsvarere, advokater, politikere og journalister har vært og er fortsatt ofre for en systematisk undertrykkelse som kontinuerlig begrenser deres arbeid.

I begynnelsen av april protesterte også titusener av colombianske studenter, lærere og fagforeningsaktivister, mot et lovforslag som vil gi offentlige universiteter betydelig mindre budsjett og tvinge dem ut i det private markedet.- Privatiseringsreformene fra forrige presidentperiode fortsetter. Og Colombias paramilitære grupper har fortsatt direkte kontakt med regjeringen, de har bare omorganisert seg. De vil “renske” bort ting som forstyrrer makteliten, sier 20-åringen Yuri Viviana Flores, og forteller om hvordan både direkte og indirekte trusler dukker opp på studiestedene:- For eksempel kan det dukke opp små “flyers” på toalettene på universitetene. Dette er typiske indirekte trusler fra de paramilitære gruppene, sier hun.Trusler på FacebookOgså ACEU-representantene har mottatt trusler, gjerne gjennom Facebook. En av dem forteller han valgte å stenge Facebook-kontoen sin, etter stadige trusler på profilen sin.Det har også blitt laget lister over studentnavn som anses som militære mål og en trussel for styresmaktene. Dette gjør det vanskelig for studentene å utføre sitt arbeid. Ingrid i ACEU er på en av disse listene.

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon