Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fiskeoljeeksport bryter tollreglene

NRK avslører i dag at NHO-presidentens selskap, GC Rieber, har handlet i strid med norske toll-regler. Selskapet kan ha unnlatt å betale flere hundre millioner kroner i toll de siste årene. I tillegg har selskapet brutt regjeringens klare råd om å unngå handel med okkuperte Vest-Sahara.

"Bare i fjor har selskapet, ifølge beregninger Tollvesenet selv har gjort, ikke betalt tollavgifter på minst 60 millioner kroner i forbindelse med import av fiskeolje" skriver nrk.no.

(image) NHO-topp, Paul Christian Rieber.Foto: Åserud, Lise/SCANPIX– Dersom det er slik at disse varene er brukt til noe annet enn det de er deklarert til, så vil Tollvesenet gå til krav mot virksomheten og vurdere om saken skal politianmeldes, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Anita Graff, til NRK.

NHO-president Paul-Chr Rieber kaller den systematiske tollunndragelsen for ”en glipp” og sier at selskapet nå har bedt om fritak for å betale tilbake alt de har unnlatt å betale.

Støttekomiteen for Vest Sahara, skriver på sine nettsider at regjeringens Vest-Sahara-politikk vil undergraves dersom Rieber får fritak.

Les mer om saken på NRKStøttekomiteen og Dagens Neringsliv sine nettsider.

Fiskeoljen blir laksefôr

Forrige uke avslørte også Dagbladet at fiskeoljen, GC Rieber frakter fra okkuperte Vest-Sahara havner i fôret til norsk oppdrettslaks, deriblant laksen til fiskeriministerens familieeide selskap, SinkaBerg-Hansen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon