Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fikk bøter og samfunnsstjeneste for å se video

Les også sak fra Amnesty, CNN, og Aftenposten,tor.arne.andreassen@aftenposten.no I Zimbabwe var det å samles for å se nyhetsoppslag om opprøret mot undertrykkende regimer i Egypt og Tunisia nok til at seks av møtedeltagerne nå er dømt for oppfordring til opprør mot president Robert Mugabe. De seks politiske aktivistene, inkludert et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen, fagforeningsaktivister og en student, ble i går dømt til 420 timers samfunnstjeneste og til å betale en bot på 2875 kroner for å ha deltatt i en sammensvergelse om å begå voldelige handlinger. De tiltalte risikerte opptil 10 års fengsel, med retten mente altså at det fikk holde med samfunnstjeneste og bot.Aktor tok i retten til orde for at de tiltalte egentlig burde steines til døde.Han sammenlignet nemlig president Robert Mugabe med bibelens Moses og sa at i bibelen sto det at de som protesterte mot Moses burde steines.Aktivistene som hadde deltatt på møtet var opprinnelig også siktet for landsforræderi, noe som innebar at de risikerte dødsstraff. Dette tiltalepunktet ble imidlertid fjernet før saken kom opp for retten, skriver Al Jazeera.- Ekkelt Dommeren mente at selv om det å se en video ikke var en forbrytelse, så var omstendighetene rundt visningen av videoen av en slik art at det var straffbart. Han mente at videoen om de folkelige opprørene i Egypt og Tunisia inkluderte «ekle scenarioer» som hadde til hensikt å vekke harme mot Zimbabwes myndigheter, skriver The Guardian.Kastet ut En av de domfelte er studenten Welcome Zimuto. Han ble kastet ut fra universitetet etter at han sammen med 45 andre ble arrestert under et møte i februar i fjor, der de altså fikk se en video om Den arabiske våren. Siden da har han fått bostøtte og støtte til fjernstudier fra den norske studentbistandsorganisasjonen SAIH.- Resultatet ble ikke så ille som det kunne blitt, men vi frykter at Welcome på grunn av dommen ikke vil få studere på universitetene og at han vil bli nektet å reise fra landet, sier Nicklas Poulsen, nestleder i SAIH.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon