Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fikk bøter og samfunnsstjeneste for å se video

Les også sak fra Amnesty, CNN, og Aftenposten,tor.arne.andreassen@aftenposten.no I Zimbabwe var det å samles for å se nyhetsoppslag om opprøret mot undertrykkende regimer i Egypt og Tunisia nok til at seks av møtedeltagerne nå er dømt for oppfordring til opprør mot president Robert Mugabe. De seks politiske aktivistene, inkludert et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen, fagforeningsaktivister og en student, ble i går dømt til 420 timers samfunnstjeneste og til å betale en bot på 2875 kroner for å ha deltatt i en sammensvergelse om å begå voldelige handlinger. De tiltalte risikerte opptil 10 års fengsel, med retten mente altså at det fikk holde med samfunnstjeneste og bot.Aktor tok i retten til orde for at de tiltalte egentlig burde steines til døde.Han sammenlignet nemlig president Robert Mugabe med bibelens Moses og sa at i bibelen sto det at de som protesterte mot Moses burde steines.Aktivistene som hadde deltatt på møtet var opprinnelig også siktet for landsforræderi, noe som innebar at de risikerte dødsstraff. Dette tiltalepunktet ble imidlertid fjernet før saken kom opp for retten, skriver Al Jazeera.- Ekkelt Dommeren mente at selv om det å se en video ikke var en forbrytelse, så var omstendighetene rundt visningen av videoen av en slik art at det var straffbart. Han mente at videoen om de folkelige opprørene i Egypt og Tunisia inkluderte «ekle scenarioer» som hadde til hensikt å vekke harme mot Zimbabwes myndigheter, skriver The Guardian.Kastet ut En av de domfelte er studenten Welcome Zimuto. Han ble kastet ut fra universitetet etter at han sammen med 45 andre ble arrestert under et møte i februar i fjor, der de altså fikk se en video om Den arabiske våren. Siden da har han fått bostøtte og støtte til fjernstudier fra den norske studentbistandsorganisasjonen SAIH.- Resultatet ble ikke så ille som det kunne blitt, men vi frykter at Welcome på grunn av dommen ikke vil få studere på universitetene og at han vil bli nektet å reise fra landet, sier Nicklas Poulsen, nestleder i SAIH.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon