Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Fengslet, torturert og utvist fra universitetet

Tidligere leder for den zimbabwiske studentbevegelsen ZINASU, Welcome Zimuto hadde i april 2011 nettopp talt for en forsamling da møtet ble stoppet av opprørspoliti. Samtlige av de 45 studentene og fagforeningsmedlemmene på møtet ble tatt med til politistasjonen. Forbrytelsen var å se på et videoklipp fra opprøret i Egypt.

I mange land risikerer studenter og akademikere å bli utsatt for vold, fengsling, trusler og overgrep dersom de engasjerer seg politisk for å fremme demokrati og akademisk frihet. På få år har hundrevis av universitetsstudenter blitt urettmessig arrestert eller anholdt.

Ofrene for angrep mot akademisk frihet er ikke bare enkeltmenneskene, men hele samfunnet. Land som Zimbabwe mister lærere som aldri kommer tilbake til klasserommet og studenter som kunne ha blitt morgendagens ledere.

Welcome ble utsatt for grov vold, overfall og tortur i løpet av de 27 dagene han tilbragte i fengsel, og ble senere dømt til samfunnstjeneste etter en rettsak på over ett år. Han forblir utvist fra universitetet den dag i dag.

SAIH jobber for at studenter og akademikere skal få si sine meninger og delta i samfunnsdebatten, uten å frykte for liv og helse. SAIH har jobbet i Zimbabwe helt siden 1980. Her støtter vi organisasjoner som ZINASU, som arbeider for å fremme demokrati samt studenter og akademikeres rettigheter. Sammen med våre partnere jobber vi for å hindre flere overgrep rettet mot studenter og akademikere.

Våre viktigste resultater

Etablert et norsk nettverk for forfulgte akademikere, Scholars At RiskEtablert en stipendordning for forfulgte studenter, Students At Risk

Som SAIH Støttespiller er du med å bedre situasjonen for studenter som Welcome. Dersom du gir 200 kr i mnd får du dessuten Verdensmagasinet X rett hjem i postkassa-uten ekstra kostnad! Du finner mer informasjon om hvordan du kan bli SAIH-Støttespiller, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon