Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Drept fordi de var lesbiske

Både før og etter disse drapene har hatdrap forekommet, og LHBT-organisasjoner i Sørafrika rapporterer om en økende trend av systematiserte voldelige angrep på svarte lesbiske.

(image) Seremoni til minne om Sizakele og Salome. For å understreke viktigheten av å fortsette kampen mot hatkriminalitet og homofobi i det sørafrikanske samfunnet, og for å minnes Sizakele og Salome som personer,ble det den 7.juli arrangert en minneseremoni.

I en park i Soweto, ikke langt fra der drapene blei begått, ble et tre plantet og en benk avduket for å markere livene til Sizakele og Salome, og til alle de lesbiske som lever i frykt for sine liv.

Kampanjen 070707 arrangerte seremonien. Representanter fra LHBT-organisasjoner og aktivister var møtt fram i tillegg til lederen for ett av de kommunale områdene i Soweto. Moren til Salome uttrykte både glede og sorg da hun avduket benken med en minneplate for de to kvinnene.

”Jeg har blandede følelser for denne minneseremonien. Jeg er glad at LHBT-organisasjoner og enkeltpersoner tar seg tid til å gjøre dette, samtidig som jeg er trist fordi overgriperne ikke enda har blitt arrestert”, sa hun i sin tale.

Daglig leder for Forum for the Empowerment of Women (FEW), Busi Kheswa, manet til fortsatt kamp for lesbiske sine rettigheter og understreket at lesbiske kan være stolte av hvem de er.

”Både politiet og lokalsamfunnet har plikt til å beskytte alles rettigheter. Ingen fortjener å bli drept på grunn av deres seksuelle legning”, uttrykte kommunelederen som var skuffet over at få fra lokalsamfunnet deltok på arrangementet:

I følge rapporter fra det sørafrikanske politiet var det i 2007 og 2008 kun 12.6 prosent av alle mordsaker som endte i domfellelse. For voldtektssaker er tallet mellom 5 og 7 prosent.. FEW er en av LHBT-organisasjonene som jobber spesielt for svarte lesbiske sine rettigheter. De understreker at situasjonen har blitt forverret for svarte lesbiske med et økt antall rapporterte voldtekter og flere hatdrap de siste årene.

Homofobi og det at menn føler sin mandighet ”truet” av lesbiske kvinner er utbredte holdninger. Det eksisterer også en oppfatning om at lesbiske kan ”helbredes” fra deres legning ved å bli voldtatt.

(image) Kampanjen 070707 ble startet i etterkant av drapene på Sizakele og Salome, og jobber målrettet for å få en slutt på hatkriminaliteten i Sør-Afrika.

Kampanjen har laget en egen minnegruppe på Facebook.

Les også mer på:

http://www.mask.org.zahttp://www.few.org.zahttp://www.jwg.org.za/content/blogcategory/17/74/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon